KÄRRTORP. Idag föll den första domen efter konfrontationen i Kärrtorp. Sammanfattningsvis kan det konstateras att samtliga inblandade kommer vara på fri fot inom några månader.

Foto: Nordfront.

Foto: Nordfront.

Idag meddelade Södertörns tingsrätt sin dom för de sju personer som åtalats för inblandning i konfrontationen som uppstod i Kärrtorp i samband med en antirasistisk demonstration.

Emil Hagberg döms till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp. Åtalet för grov misshandel av vänsterpartisten Daniel Riazat, som slogs ihop med Kärrtorp-åtalet, lades som tidigare sagt ner.

Hagberg har suttit häktad sedan i december förra året och har därmed redan avtjänat över tre månader av straffet. Enligt svensk rättspraxis kommer han också endast sitta frihetsberövad i två tredjedelar av straffet, varför han endast bör ha mindre än två månader kvar av sitt straff. Tingsrätten har dock beslutat att han ska förbli häktad fram till att fängelsestraffet börjar avtjänas.

Peter Jusztin döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Han har suttit häktad i cirka två och en halv månad innan han släpptes tidigare denna månad och han kommer alltså förmodligen sitta fängslad mindre än en och en halv månad till nu.

Nordfront har varit i kontakt med Jusztin som berättar att han kommer att överklaga domen och tror att han har goda chanser att lyckas med det. Jusztin ville avslutningsvis också uppmana Nordfronts läsare att skicka brev till Emil Hagberg som sitter fortsatt frihetsberövad.

Joakim Blixt Eriksson döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp. I domen framkommer att Blixt Eriksson endast filmat och inte brukat våld på plats men trots det döms på grund av sin närvaro. Han kommer liksom Jusztin endast ha en och en halv månad kvar att avtjäna på sitt fängelsestraff.

Nordfront har pratat med Blixt Eriksson som anser att det är en politisk dom och konstaterar att han var på plats i Kärrtorp för att filma åt Nordfront, vilket inte borde vara olagligt.

Varken Hagberg, Jusztin eller Blixt Eriksson dömdes för anförande eller anstiftan av det våldsamma upploppet då bevisningen på dessa punkter var bristfällig. Detta trots att åklagaren strävat att få dessa tre personer fällda för det.

En av de åtalade som är under 18 år döms för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och vapenbrott till 80 timmars ungdomsstjänst. Tre andra personer som är, eller i samband med Kärrtorp var, under 18 år döms för våldsamt upplopp. Påföljderna för två av de sistnämnda blev 70 timmars ungdomstjänst respektive 50 timmars ungdomstjänst. Den tredje ynglingen dömdes till ungdomsvård.

Pär Sjögren, som inte är åtalad för inblandning i Kärrtorp, döms till böter på 4000 kronor för brott mot knivlagen och ofredande mot Daniel Riazat.

Huruvida åklagaren kommer att överklaga domen är i nuläget oklart och fler av de dömda än Jusztin kan också komma att överklaga domen.


  • Publicerad:
    2014-03-26 12:45