MÅNGKULTUREN ## Med drygt ett år kvar till öppnandet av kriminalvårdens nya barn- och ungdomsavdelningar – förpliktigade att erbjuda sina interner möjlighet att fullfölja sin skolplikt – tillsätter regeringen en utredning.

Regeringen har nu tillsatt en utredare med huvuduppgiften att utarbeta den nya lagstiftning som krävs för att alla barn och unga som framöver erhåller fängelsedomar ska kunna erbjudas en miljö anpassad till deras behov.

Om drygt ett år ska kriminalvården slå upp portarna till sina första mångkultur-anpassade barn- och ungdomsavdelningar. Inom skolvärlden har det dock under en längre tid experimenterats med om hur sådana enheter skulle kunna fungera. I ett pressmeddelande kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) det nya initiativet:

— Regeringen vill med detta uppdrag säkerställa att Kriminalvården har de rätta förutsättningarna för att kunna bedriva utbildning för de barn och unga som idag döms till fängelse.

Den 1 juli 2026 inträder Kriminalvårdens förpliktelse att på ett lämpligt sätt kunna hysa ”klienter” i åldrarna 15-17 år, vilket enligt gällande lagstiftning innebär att denna grupp intagna måste erbjudas möjlighet till, och rätt förutsättningar för, att kunna att fullfölja sin skolplikt. Kriminalvården måste därför utveckla en ny egen skolverksamhet. Detta projekt ger nu lagmannen Claes Mårtensson uppgiften att leda en kansli-intern så kallad bokstavsutredning.

— Nio av tio unga med gängkoppling och som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott. Den modell vi haft i Sverige på det här området har uppenbarligen inte fungerat. Att regeringen inrättar ungdomsfängelser är viktigt både för att skydda samhället från farliga individer och för att spegla brottets allvar för brottsoffers upprättelse. Men det handlar också om vilka vi vill att de här ungdomarna ska vara när de kommer ut, säger justitieminister Strömmer.