GREKLAND. Efter att ha avvisat trojkans förslag på ytterligare ekonomiska åtstramningar i utbyte mot ett förlängt stödprogram går nu Grekland mot en oviss framtid som kan innebära att landet lämnar euron och blir statsbankrutt.

Nyligen träffades den grekiska regeringen och representanter från Internationella valutafonden (IMF), Europeiska unionen (EU), och den Europeiska centralbanken (ECB) för att komma överens om hur den grekiska skuldkrisen ska lösas. De internationella långivarna och Grekland kom dock inte fram till någon lösning på landets ekonomiska kris då Grekland avvisade deras förslag på ett förlängt stödprogram i utbyte mot ytterligare ekonomiska åtstramningar.

Istället för att gå med på EU och IMF:s förslag valde Grekland att avvisa förslaget och utlysa en folkomröstning i frågan som kommer att hållas den femte juli. En stor orsak till varför den grekiska skuldkrisen har förvärrats avsevärt är att landet har ett lån till IMF på 1,5 miljarder euro som ska betalas vid månadsskiftet. Något som Grekland inte har råd med.

I ett direktsänt tal till nationen i TV sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras, från det marxistiska regeringspartiet Syriza, att förslagen från IMF och EU ämnar att ”förödmjuka ett helt folk”.

— Förslagen, som tydligt kränker de europeiska reglerna och den grundläggande rätten till arbete, jämlikhet och värdighet visar att syftet hos vissa partners och institutioner inte är en genomförbar överenskommelse för alla parter, utan möjligen förödmjukelsen av ett helt folk, sa premiärminister Tsipras om långivarnas förslag.

Det grekiska nationalistpartiet Gyllene gryning anklagar regeringen för att vara ansvariga för utvecklingen som har lett till den nuvarande situationen och uppmanar det grekiska folket att ”tydligt markera mot både regeringen och långivarna” genom att rösta nej i folkomröstningen för att inte se sin ”nationella suveränitet” kränkas av trojkan.

Om inte Grekland och IMF samt EU kommer fram till en gemensam lösning på krisen är det mycket troligt att landet lämnar euron och går i statlig konkurs.

Källor:
Greklands stödprogram förlängs inte
Greek debt crisis: Eurogroup shifting towards ’Plan B’


  • Publicerad:
    2015-06-28 00:25