MASSINVANDRINGEN. Hundratusentals främlingar har sedan årsskiftet korsat Medelhavet för att ta sig till Grekland och Italien. Det är mer än det totala antalet för hela 2014. Kritiker anser att EU:s försök att stoppa invasionen endast underlättar för smugglarna.

invandrarinvasion (2)

Invasionen av vår kontinent fortsätter och intensifieras tillsynes oförhindrat. Hittills detta år har 230 000 icke-vita främlingar korsat Medelhavet, det är 20 000 fler än samma tid förra året och det är fler än det totala antalet inkräktare under hela 2014.

Efter att invandringen blivit mer problematisk genom Turkiet, så har trycket mot Libyen och Tunisien ökat markant. Nära 160 000 kom över det egeiska havet till Grekland, medan 71 000 kom till Italien. Sicilien fick under Juli månad ungefär 20 000 inkräktare på sina stränder.

EU hjälper främlingsströmmen
Efter att många skepp som färdats från Libyen förlist förra året, så skapades ”EU Naval Force Mediterranean”, även kallad ”Operation Sophia”. Det är en internationell militär satsning med huvudsäte i Rom, som med fartyg ska försöka att kollektivt få kontroll över situationen och stävja invasionen. Dess officiella syfte är att stoppa människosmugglingen, men den oavsiktliga bieffekten är att smugglingen går allt lättare.

Efter att ”Operation Sophia” varit igång i över ett år, så vet nu smugglare vad som händer när deras skepp förliser och de ber om undsättning. Därför fyller de billiga båtar med så kallade flyktingar och nog med bensin för att ta sig så långt ut de behöver, sedan när de får tom tank och båten stannar så anropar de kustvakten och ber om hjälp. Detta har varit deras taktik nu sedan invasionen fick fart förra året.

– Folk ringer sina vänner efter att de har blivit räddade och säger till dem att det finns EU-fartyg bara 40 kilometer från kusten som kan rädda dem, säger Tawfik Alskir, en kritisk överste vid libyska kustvakten.

De som hittills har kommit, har för det mesta kommit från nordöstra och centrala Afrika såsom Eritrea, Nigeria, Somalia, Sudan och Etiopien. Nu ser man även folk från fransktalande afrikanska länder som Mali, Kamerun och andra länder längs västkusten.

Källor:
How Navy patrols in the Mediterranean became a ’migrant magnet’ because refugees know they will get safe passage to Europe
EU boosts migrant smuggling, says Libyan coastguard
Nonwhite Invasion of Europe Unabated


  • Publicerad:
    2016-08-08 21:20