Endast en vecka efter det att Nordfront uppmärksammat hur SvD tvingas spara och sparka 40 av sina journalister och en knapp månad efter att vi uppmärksammat hur Dagbladet i Sundsvall tvingats sänka sina utgifter med 10 miljoner kronor kan vi nu meddela att ännu fler politiskt korrekta tidningar går med stora förluster.

Denna gång rör det sig om de östgötska tidningarna Norrköpings Tidningar (NT) och Corren. Bägge dessa tidningar tvingas ta till sparpaket, som bland annat innebär att tjänster försvinner.

För NTs del innebär sparpaketet att 9 tjänster på redaktionen och 2 tjänster på marknadsavdelningen försvinner. Totalt ska NT minska sina kostnader med 9,5 miljoner kronor. Man hoppas att besparingen ska vara klar innan årsskiftet.

På Corren blir besparingarna marginellt högre då 11,5 tjänster skall sparas in, varav 9 på redaktionen. Corren genomför dessutom en stor omorganisering. De enda enheterna som blir kvar är Opinion, Sport och Kultur & Nöje.

Enligt Correns Charlotta Friborg har man planlagt att vara klar med omorganiseringen runt nyår.
Hector Barajas, ledamot i styrelsen för Correns journalistklubb säger till Medievärlden: ”Det kommer att bli en tuff höst”.

När han får frågan vad han tycker om de åtgärder som presenterades idag, svarar han: ” […] vi är oroliga över vad det kommer att betyda för arbetsmiljön eftersom vi redan är väldigt pressade. Samtidigt ska vi omorganisera oss och det kanske kan leda till att vi kan frigöra resurser”.

Nordfront lär få anledning att återkomma till ämnet i samband med att allt fler politiskt korrekta tidningar rör sig mot ruinens brant.


  • Publicerad:
    2012-10-16 19:11