GREKLAND. Gyllene grynings partiledare och parlamentsledamot Nikolaos Michaloliakos har nu häktats i Grekland. Enligt en domstolskälla kommer han att sitta häktad fram till rättegången.

arxigos-simaia12__article

Partiledaren Nikolaos Michaloliakos häktas på oklara grunder.

Under ett förhör med Nikolaos Michaloliakos vid Evelpidon-domstolen i Aten förnekade Gyllene grynings partiledare anklagelserna om att han och partiet sätter upp en ”kriminell organisation” och tillbakavisade dessa anklagelser som politiskt motiverade.

Under det långa förhöret, som pågick fram till småtimmarna på torsdagsmorgonen, sade Michaloliakos att partiets verksamhet hållit sig inom den parlamentariska politikens område och att han inte har någon kännedom om någon enskild medlem av Gyllene gryning brutit mot lagen. Han upprepade även vad Gyllene gryning skrev redan innan tillslaget, att mordet på Pavlos Fyssas var en tragisk händelse som Gyllene gryning fördömer.

Parlamentsledamoten Yiannis Lagos är fortfarande häktad och partiets andreman, Christos Pappas, kommer höras under dagen. Under gårdagen släpptes tre ledande Gyllene gryning-medlemmar fria i väntan på eventuella åtal. En av de frisläppta, Nikos Michos, sade till sina politiska förföljare: ”Vi viker oss inte! Ni kan bara stoppa oss med kulor! Vi kommer att resa oss till och med från graven!”

De tidigare frisläppta. Från vänster: Nikos Michos, Ilias Panagiotaro och Ilias Kasidiaris.

De tidigare frisläppta. Från vänster: Nikos Michos, Ilias Panagiotaro och Ilias Kasidiaris.

Gyllene gryning har på sin hemsida kommenterat frihetsberövandet av Nikolaos Michaloliakos som ”fullkomligt orättvis, grundlagsstridig och styrt av utländska maktcentra”.

De utländska krafter som till stor del tycks styra processen mot Gyllene gryning har Nordfront tidigare rapporterat om. Mitt under denna politiska kris i Grekland åkte Greklands statsminister, Antonis Samaras till New York där han inför den judiska organisationen American Jewish Congress svor på att ”utrota Gyllene gryning”. Flera av Greklands ledande politiker, däribland den styrande koalitionens andreman, Eleutherios Venizelos, har hållit regelbundna möten med judiska grupper i och utanför Grekland.

Även Nikos Dendias, ”minister för allmän ordning och försvar av medborgarna” och en av regissörerna till tillslaget mot Gyllene gryning har visat sin lojalitet mot det judiska folket.

Även Nikos Dendias, ”minister för allmän ordning och försvar av medborgarna” och en av regissörerna bakom tillslaget mot Gyllene gryning har visat var han har sin lojalitet.

På sin hemsida skriver Gyllene gryning att anklagelserna mot partiet har sin grund i två anonyma vittnesmål, fortfarande under sekretess, där man inte säger någonting konkret om varför Gyllene gryning skulle vara en ”kriminell organisation” och varför man frihetsberövar partiledaren. Partiet håller just nu en stöddemonstration utanför domstolen för att protestera mot ”den orättvisa och olagliga förföljelsen av partiledaren och kamrater från Gyllene gryning”.

Gyllene gryning uppger på sin hemsida att de inte kommer låta sig avskräckas av politiska förföljelser: ”Gyllene gryning är fortsatt stark, enad och kommer med oförminskad styrka fortsätta den legitima politiska kampen mot en korrupt regim […] För det grekiska folket är sista ordet ännu inte sagt!”

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av partiledaren Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Källor:
GD leader remanded in custody pending trial
Gyllene gryning


  • Publicerad:
    2013-10-03 11:08