Dagens datum 12 mars: Axel Evert Taube föddes idag år 1890. Taube skulle bli en folkkär musiker och allkonstnär under det kommande seklet.

Äventyren med ’Fritiof Andersson’ som ackompanjeras med luta och gitarr är trots sin enkelhet trollbindande berättelser som inte kan ha undgått någon svensk.

Evert Taube är för många känd som kompositör och trubadur och en självklar ikon inom den svenska kulturhistorien. Den stora repertoaren av visor är i sig imponerande. Men hans bredd sträckte sig även bortom musiken, till författarskap och målning.

Axel Evert Taube

Axel Evert Taube

Vägen till framgång som konstnär var kantad av svårigheter och utmaningar för den unge Evert Taube. Som sextonåring lämnade han år 1906 föräldrahemmet i Majorna, Göteborg, i hopp om att försörja sig som konstnär i Stockholm.

Han fick också vissa teckningar publicerade i dagstidningarna. Genom att besöka olika släktingar i storstaden kunde Evert Taube få tak över huvudet men det hände också att han fick sova utomhus utan kontanter på fickan.

Ställd inför sin far året därpå avkrävdes Evert Taube att välja riktning i livet. Antingen skulle han börja på internatskola eller gå till sjöss. Han valde sjön och mönstrade på ett fartyg. De närmaste åren skulle resorna på haven prägla hans tidiga vuxenliv.

En ung Evert Taube till sjöss.

En ung Evert Taube till sjöss.

Livet på havet gjorde många intryck på den unge Taube, något som skulle inspirera honom i många visor och dikter. Personen som ofta återkommer som sjömannen ’Fritiof Andersson’ i olika visor anses vara det egna alter egot från tiden ute på haven, liksom Sjösalabon ’Rönnerdal’ vilken motsvarar en äldre Evert Taube när han etablerat sig hemma i Sverige.

Efter sina resor på haven sökte sig Evert Taube till Sydamerika där han bland annat jobbade som förman vid kanalbyggen och adjutant hos den argentinske presidenten. Han utvecklades i att spela gitarr och att tala latinska språk.

År 1915 hade första världskriget brutit ut vilket gjorde att Evert Taube begav sig hemåt detta år. Hemma i Sverige började Evert Taube uppträda som musiker och gjorde sig snart känd med sina unika visor. Han fick musikkontrakt och kunde börja försörja sig som konstnär och artist.

Ord som "neger" förekommer i flera texter som Evert Taube gjort. Ordet byts ut i nyare tolkningar.

Ord som ”neger” förekommer i flera texter som Evert Taube gjort. Ordet byts ut i nyare tolkningar.

För somliga kan Evert Taube anses vara en tidig pionjär för den internationella svensken som söker efter det främmande i utlandet. Kärleken till den Sverige och den svenska naturen går samtidigt inte att ta miste på i Evert Taubes visor.

Den moderna censuren har delvis hunnit ikapp genom att byta ut ord som ”neger”:

”Jag är fri, jag har sonat mitt gräsliga brott som i dråp av en neger bestod”, låter texten i ”Jag är fri, jag har sonat”.

Ordet neger har fått följa med i senare tiders tolkningar av bland andra Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall. Musikgruppen ”Östen med resten” valde dock att byta ut ordet neger till ”sailor” i sin tolkning från år 2006.

Evert Taube var tillsammans med andra kända svenskar besökare på familjen Rosens slott.

Evert Taube var tillsammans med andra kända svenskar besökare på familjen Rosens slott.

En hittills dåligt besvarad fråga är hur Evert Taube ställde sig till olika politiska rörelser på bland annat 1930-talet. Det är dock känt att Evert Taube inte ansåg sig hindrad från att besöka familjen Rosen på Rockelsta slott, där Hermann Göring var ingift genom sin fru Carin.

Evert Taube dog den 31 januari 1976, 85 år gammal.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-12.


  • Publicerad:
    2019-03-12 00:00