Dagens datum 6 januari: Denna dag kidnappades, våldtogs och torterades Channon Christian och Christopher Newsom till döds av ett svart gäng. Det sällsynt brutala dådet tystades sedan ner av massmedia.

Rasistiska dåd mot vita nämns ytterst sällan i massmedia eftersom dessa dåd inte motsvarar föreställningen om vita som ständiga förtryckare av andra raser. När paret Channon Christian och Christopher Newsom utsattes för ett ovanligt brutalt dubbelmord 2007 nämndes detta inte, såvitt Nordfront kunnat finna, med ett enda ord av de fyra stora tidningarna i Sverige. I USA, där dådet ägde rum, tystades händelsen också ner tills det att vanliga människor börjat reagera på mörkläggningen.

Channon Christian och Christopher Newsom.

Channon Christian och Christopher Newsom.

På kvällen den 6 januari 2007 lämnade Channon Christian (21) och Christopher Newsom (23) en lägenhet i Knoxville, Tennessee, för att ta sig till en vän. På bilparkeringen väntade ett gäng bestående av fem svarta personer i åldrarna 18-25. Channon och Christopher kidnappades och fördes under vapenhot bort med deras egna bil till en lägenhet två kvarter bort.

Bilen hittades efter två dagar av Channons föräldrar och på den tredje dagen, 9 januari, kom polisen till lägenheten där de fann en död Channon, brutalt misshandlad, gruppvåldtagen och dumpad i en soptunna. Christopher hittades ihjälskjuten, naken till midjan och neråt, bunden samt bränd till döds vid ett intilliggande järnvägsspår.

trash-can-channon-christian

Channon och Christopher dog efter många timmars våldtäkter och tortyr. Enligt rättsläkaren vid Knox County blev Christopher sodomiserad med ett föremål och sedan våldtagen av en person. Under tillfället var han bunden med ögonbindel och hade munkavel på sig. Han släpades sedan iväg innan han sköts i bakhuvudet, nacken samt ryggen innan man satte eld på honom.

Ännu värre gick det för Channon som dog till följd av kvävning efter att ha utstått brutal misshandel och sextortyr. I flera timmar våldtogs Channon av fyra negrer; vagina, anal och mun utnyttjades och hon blev även brutaliserad (”savaged”) av ett föremål. Skadorna på underliv och anal var omfattande och orsakade blödningar. Medan hon var vid liv skrubbades hennes kropp med blekmedel som samtidigt hälldes ner i hennes hals.

När gänget var klar med henne bands hon med gardiner och lakan innan hennes ansikte täcktes med fem soppåsar tills hon slutligen dumpades i en soptunna med lakan över sig. Rättsläkaren menade att Channon vid tillfället fortfarande var vid liv men att hon kvävdes till döds och slutade sitt liv i soptunnan.

De fem personerna dömdes för våldtäkt, mord, kidnappning och rån, alternativt medhjälp till detta, till två mångåriga fängelsestraff, två livstidsstraff samt i ett dödsstraff.

article-1220695-06D64A08000005DC-392_468x409

Varför det brutala dubbelmordet överhuvudtaget skedde är ”oklart” och motivet från början påstås ha varit att bara stjäla bilen. Däremot tycks det vara desto mer klart att det inte rörde sig om ett hatbrott. ”Det finns absolut inga bevis för hatbrott”, menade John Gill, rådgivare till Knoxville Countys distriktsåklagare. Massmedia upprepade detta citat lång tid framåt.

Massmedia fick snart massiv kritik för att man tystade ner det brutala dubbelmordet. Enligt KnoxNews var det bara lokala medier i Knoxville och nyhetsbyrån AP som täckte fallet regelbundet medan det fick ”liten uppmärksamhet i andra medier”.

Frågor av denna typ förekom flitigt under den tid då media tystade ner händelsen. Media kontrade med att "rasistiska" krafter "utnyttjar" mordet.

Frågor av denna typ förekom flitigt under den tid då media tystade ner händelsen. Media kontrade med påståenden om att ”rasistiska” krafter ”utnyttjar” mordet.

Att händelsen knappt fick någon mediabelysning alls fick människor att rasa på bloggar och sociala medier. Countrysångaren Charlie Daniels ifrågasatte på sin hemsida varför han knappt hört något om fallet i sin hemstad Nashville, beläget endast 24 mil från Knoxville. Han uttalade: ”Det fanns vid tidpunkten förmodligen inte fem händelser i landet som kan ha varit viktigare än detta. Det är fullständigt orättvist till minnet av dessa unga människor att inte informera folk om vad som hände dem”.

Glenn Reynolds, juridikprofessor vid University of Tennessee uttalade till lokala medier att amerikansk media har en ”mall” för hur de ska rapportera om white-on-black crime men inte vid omvända fall. Han konstaterade: ”Jag tror att det skulle ha fått stort nationellt utrymme snabbare om det hade varit ett svart par som kidnappats och dödats av fem vita människor.”

Källor:
Critics say news media ignoring Knoxville couple slaying
Is political correctness to blame for lack of coverage over horrific black-on-white killings in America’s Deep South?
Channon Christian and Christopher Newsom will not be forgotten

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-06.


  • Publicerad:
    2019-01-06 00:16