I onsdags släpptes en film som visade tre till synes lätt berusade Sverigedemokrater som bråkade med bland annat Soran Ismail samt yttrade ord som ”babbe” och ”hora”. Filmen fick Erik Almqvist att omedelbart avgå från alla sina förtroendeuppdrag inom SD. Sedan dess har Kent Ekeroth tagit en ”timeout” från politiken och Christian Westling lämnat sitt uppdrag som styrelsesuppleant inom SD:s Stockholmsavdelning

Kort efter att SD drabbats av denna ”skandal” startade sydkoreanen och Expo-medarbetaren Lena Sundström en antivit ”trend” på Twitter. Sundström uppmanade invandrare och svenskar att berätta om sig själva och signera med hashtaggen #dethärärmittland för att visa att Sverige är allas land. Sedan dess har antivita floskler och allmän idioti flödat på Twitter:

”46 år, präst o journalist, judiska rötter, farfars far kom till Stockholm från Ungern. #dethärärmittland”

”48 år, människa, man, pappa och författare. Född och uppväxt i Karlskoga, bor i Örebro. Mångfald är bättre än enfald! #dethärärmittland”

”Lena, 28 år, lärare i svenska som andraspråk. Yrkesvalet för att fler ska få de möjligheter som finns här. #dethärärmittland”

Lena Sundström

Lena Sundström kom på hashtaggen efter att hon hört Erik Almqvist säga ”det här är mitt land” till en invandrare i filmen som fick Almqvist att avgå. Inte helt oväntat har Aftonbladet redan gjort reklam för hashtaggen och nu lovar Jan Helin också att Aftonbladet ska ta fram en serie reportage på temat:

”Vi gillar det. Vi hakar därför på och låter det vara upptakt till en serie reportage om vårt land som kommer om ett tag.

Säg det du också – det här ju ditt land. Och det är som i sången: Det här landet är gjort för dig och mig.”

Jan Helin


  • Publicerad:
    2012-11-16 23:21