OPIONION Fler människor börjar ifrågasätta systemets grundvalar. Detta tvingar systemet att vara mer öppna med sin hjärntvätt, vilket i längden är något positivt enligt författaren.

Text skriven av Caitlin Johnstone. En oberoende socialistisk journalist baserad i Melbourne, Australien. Johnstones arbete är enligt henne själv fritt att återpublicera. Översatt av Nordfront.


Det oligarkiska systemet arbetar allt hårdare med att omforma vårt tankesätt så att det kan tjäna deras agendor.

Silicon Valley arbetar mer och mer öppet i samarbete med den amerikanska regeringen och dess algoritmer höjer empiregodkända berättelser samtidigt som de döljer icke godkända med ökande fräckhet.

Redaktionens anmärkning: I Sverige valde nyligen SVT att ta bort ljudet för sina tittare när de direktsände från en norsk polispresskonferens efter pilbågsattacken i Norge, där fem dog.

Massmedierna har blivit så uppenbart propagandistiska att amerikanska underrättelsetjänstemän nu öppet anställs av nyhetskanaler som de tidigare behövde infiltrera i hemlighet.

Nato och militära institutioner studerar och testar nya former av masskalig psykologisk manipulation för att främja den fortfarande utvecklade propagandavetenskapen.

En genomskinligt falsk ”whistleblower” marknadsförs av den amerikanska politiska/mediaklassen för att tillverka stöd för mer internetcensur och för att stärka monopolistisk kontroll till institutioner som Facebook, som är villiga att verkställa den.

Wikipedia är en imperialistisk narrativ kontrolloperation.

De har fängslat en journalist för att ha avslöjat amerikanska krigsförbrytelser efter att CIA planerat att kidnappa och lönnmörda honom.

De mäktiga arbetar hårt och med sådan ansträngning eftersom de förstår något som de flesta vanliga människor inte förstår: den som kontrollerar de dominerande berättelserna om världen styr världen själv.

Makt styr vad som händer; absolut makt är att styra vad folk tycker om vad som händer.

Om du kan styra hur människor tänker om vad som händer i deras värld, om du kan styra deras gemensamma hur-det-är-berättelser om vad som händer och vad som är sant, kan du avancera vilken agenda du vill. Du kommer att kunna hindra dem från att stå upp mot dig när du stjäl deras rikedom, utnyttjar deras arbete, förstör deras ekosystem och skickar deras barn i krig. Du kan låta dem rösta på politiska institutioner du äger och kontrollerar. Du kan hindra dem från att störa din förmåga att föra krig runt om i världen och sanktionera hela befolkningen till svält för att främja dina geostrategiska mål.

Denna status quo för exploatering, ekocid, förtryck och krig gynnar våra härskare oerhört mycket och ger dem mer rikedom och makt än vad kungarna i gamla tider kunde drömma om. Och som kungarna i gamla tider kommer de inte att själv avstå från makten, vilket betyder att det enda som kommer att få ett slut på denna världsförstörande status quo är att folket reser sig upp och med hjälp av sitt numerära övertag gör slut på det.

Ändå reser de sig inte. De gör det inte för att de framgångsrikt har hjärntvättats till att acceptera denna status quo, eller åtminstone att tro att det är det enda sättet som kan vara just nu. Systemets narrativkontroll är därför källan till alla våra största problem.

Och de blir bara mer och mer aggressiva om det. Mer och mer kraftfulla, mindre och mindre luriga och subtila i sin kampanj för att kontrollera tankarna som finns i våra huvuden.

Många av dem som har denna insikt ser det som orsak till förtvivlan. Jag personligen ser det som en anledning till hopp.

De arbetar så hårt för att tillverka vårt samtycke för status quo eftersom de absolut kräver det samtycket; historien visar oss att härskare inte klarar sig bra efter att en kritisk massa av befolkningen har vänt sig mot dem. Och de jobbar allt hårdare för att framställa det samtycket, även när extremt inflytelserika människor börjar ifrågasätta om vi medvetet luras om allt.

De brukade se ut som någon som använde en hink för att rensa ut vatten från en läckande båt. Nu ser de ut som någon som trampar vatten, som knappt lyckas få munnen och näsan tillräckligt högt för att få luft.

De jobbar hårdare och hårdare för att de behöver.

Det faktum att propagandisterna måste arbeta så hårt för att hålla vårt samhälle så vansinnigt innebär att den naturliga tyngdkraften dras till förnuftet. De måste utbilda oss till galnare och galnare tankesätt från det att vi går i skolan tills vi dör, för annars vaknar vi kollektivt och skakar av oss bojorna.

Det krävs mycket utbildning för att hålla oss så dumma.

Tror du att du kämpar? Du borde se människor som försöker skapa samtycke till en status quo som är både vansinnigt och självklart ohållbar. Det är de som gör allt tungt i denna kamp. Det är de som kämpar mot gravitationen.

Hopp är inte en populär ståndpunkt att inta i en värld som missbrukas, utnyttjas och görs galen av manipulativa sociopater. Vilket är förståeligt.

Men jag kan bara inte låta bli. Jag tittar på hur hårt de kämpar för att hindra ljuset från att spränga in och driva ut mörkret, och jag kan inte låta bli att tänka: ”De stackars jävlarna kan snart inte hålla emot längre”.