Sedan år 1995 anordnar homolobbyn så kallade Pridefestivaler runt om i Sverige. Homolobbyn själv hävdar att syftet med Pridefelstivalen är att ”människor ska vara stolta över sin sexuella identitet”, samt att propagera ut budskapet att ”mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt”.

Soderhamnpride

Hittills har Pridefestivaler främst arrangerats i större städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Eskilstuna, men från och med år 2010 arrangeras en årlig Pridefestival även i den lilla kommunen Norberg i Västmanland. Från och med sommaren 2013 kommer ännu en mindre svensk kommun stå värd för en Pridefestival. Denna gång rör det sig om Söderhamns kommun i Hälsingland.

”Söderhamn Pride” arrangeras på initiativ av de lokala företagarna Lennart och Annsofi Westman, vilka tillsammans driver Oxtorgskiosken AB i Söderhamn.

LennartAnnsofi

På Söderhamn Prides hemsida hävdar man att arrangemanget behövs eftersom ”människor 2013 fortfarande bedöms och särbehandlas utifrån vem de är kär i och väljer att ha sex med” och för att ” alla ska förstå att vi får ett rikare liv om vi förstår och respekterar varandra som de individer vi är. Alla ska kunna vara stolta över mångfalden”. Arrangörerna hävdar vidare att Söderhamn Pride kommer öka förutsättningarna för ekonomisk tillväxt, då ”forskning visar att platser med bland annat fler homosexuella, konstnärer, bohemer och andra kreativa människor uppvisar en starkare ekonomisk tillväxt”. Vilken forskning som åsyftas redovisas inte.

Söderhamn Pride uppmärksammades under fredagen av helahälsingland.se, och hyllades samma dag av den lokala ICA-affären.

Om allting går som arrangörerna har planerat kommer Söderhamn Pride gå av stapeln den 7-8 juni.

Källa:
Söderhamn Pride


  • Publicerad:
    2013-01-26 15:10