Vetenskapen har sagt sitt. Engelskan Florence Colgate, 18, har Storbritanniens och kanske världens, mest perfekta ansikte.

Det var skönhetsföretaget Lorraine Cosmetics som efter att ha mätt symmetrin i ansiktet på över 8000 kvinnliga kandidater som de till sist valde Florence. Redan i antikens Grekland tog man fram matematiska formler för att mäta proportionerna i ansiktet. Syftet var, då som nu, att utse det mest vackra och harmoniska ansiktet. Avståndet mellan ögonen mäts, näsans och munnens bredd mäts i proportion till resten. Skönhetsidealen är nästan exakt de samma som då. 

Florence typiskt ariska utseende och färger är något som uppenbart retar en av reportrarna på Aftonbladet när de totalt ratar tävlingen som sådan. Helt plötsligt anser Aftonbladets annars så utseendefixerade modeavdelning att skönhet inte kan mätas eller ens diskuteras. Den mörkhyade reporten blir ytterst provocerad av att domarna med sina vetenskapliga uträkningar utsett den blonda och blåögda skönheten till vackrast. Frågan är om det hade blivit samma ljud i skällan om en svart kvinna utsetts till vackrast? Eller har Aftonbladets modeavdelning helt enkelt något emot vita?

Florence Colgate säger såhär om sitt utseende, ”jag ser inte vetenskap, jag ser bara mig själv”.

Se aftonbladets klipp nedan:


  • Publicerad:
    2012-07-12 15:19