Den amerikanska tidningen Forbes har nyligen publicerat en topplista över USA:s eländigaste städer för 2013. I år toppades listan av Detroit.

Detroits borgmästare Dave Bing.

Detroits borgmästare Dave Bing.

Detroit var tidigare känt för sin bilindustri vilket gjorde staden både stor och rik. Detroit av idag är dock allt annat än rikt. Istället kämpar staden idag med massarbetslöshet, kriminalitet och sjunkande bostadspriser.

Detroit är idag så skuldsatt att det talas om att staten kommer att behöva överta kontrollen över staden. Brottsligheten är den högsta i USA och ligger på 1052 våldsbrott per 100 000 invånare, enligt FBI. Bostadspriserna har sjunkit 35 procent på tre år och är rekordlåga. Staden har under de senaste 20 åren även lidit av utflyttning, så kallad white flight. Den demografiska förändringen har gjort att 82 procent av Detroits invånare idag är negrer medan knappt 12 procent är vita.

Detroits invånare har röstat fram en före detta basketspelare som borgmästare, Dave Bing, som kommenterar situationen i Detroit med att ”i nuläget handlar allt om överlevnad”. Bing hoppas dock att situationen ska förändras: ”Jag har all respekt för uppgifterna i denna rapport, men Detroit är mitt uppe i en förvandling. Omvandlingen drivs av min omstruktureringsplan”, säger Bing till Forbes angående Detroits förfall.

I fredags beordrade Michigans guvernör, Rick Snyder, tvångsförvaltning av Detroit. Beslutet kan överklagas fram till den 11 mars

Forbes lista över USA:s tio mest eländiga städer:

1. Detroit, Michigan
2. Flint, Michigan
3. Rockford, Illinois
4. Chicago, Illinois
5. Modesto, Kalifornien
6. Vallejo, Kalifornien
7. Warren, Michigan
8. Stockton, Kalifornien
9. Lake County, Illinois
10. New York, New York

Faktorer som påverkat städers placering på listan är bland annat arbetslöshet, skuldsättning, bostadsmarknad och brottslighet.


  • Publicerad:
    2013-03-02 13:40