INRIKES. Polisen kommer inte längre att ta sig an att hantera djur i sitt arbete, istället kommer uppgiften att läggas på Länsstyrelsen.

I polisyrket har det länge ingått att hantera djur på olika sätt, bland annat transportera, förvara, sälja och skänka och även avliva omhändertagna djur. Omkring 60 miljoner kronor uppskattas polisens årliga arbete med djurhantering uppgå till.

Men nu kommer polisen inte längre att hantera djur i sitt arbete, detta efter ett beslut från regeringen om att “polisens verksamhet måste renodlas”. Från och med den 1 juni 2018 kommer ansvaret att ligga hos Länsstyrelsen istället.

— Länsstyrelsernas personal är bättre utbildade för de här uppgifterna och dessutom frigörs poliser som då kan ägna sig åt ordinärt polisarbete säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Tidigare har även transporter av fängslade personer överlåtits från Polisen till Kriminalvården och brottslighet kopplad till fiskerinäringen till Kustbevakningen.

Regeringen har dock räknat lågt på den höjda ersättning som Länsstyrelsen ska få, vilket kommer gå ut över annat arbete som ska utföras.

Vi har påtalat vår oro över den ekonomiska delen med regeringen så de vet hur vi ställer oss i frågan. Men vi har också förstått att regeringen har bestämt sig och vi får göra så gott vi kan säger Johan Antti, länsråd vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Källa:
Polisen ska inte längre hantera djur


  • Publicerad:
    2017-06-01 16:15