BLEKINGE De två ägarna till djurparken Blekinge exotiska värld åtalas nu för djurplågeri. Detta efter att länsstyrelsen under kontroller hittat vanvårdade och skadade djur.

Den 18 januari inleddes rättegången mot de två ägarna till Blekinge exotiska värld i Karlshamn. De två männen är båda åtalade för djurplågeri efter att länsstyrelsen gjort flera kontroller och hittat undernärda och vanvårdade djur.

Blekinge exotiska värld har sedan 2019 varit stängt för allmänheten, delvis på grund av att länsstyrelsen drog in deras tillstånd att visa upp djur offentligt. Trots att verksamheten har varit stängd har det inkommit flera anmälningar till länsstyrelsen. I januari 2021 inkom en anonym anmälan som resulterade i en djurskyddskontroll, där man omedelbart omhändertog tre silkesapor. Aporna undersöktes av en veterinär som bedömde att de var undernärda. Länsstyrelsen beslutade efter det att de skulle avlivas.

Enligt Expressen ska det under samma kontroll även ha hittats andra vanvårdade djur, som inte fått tillräckligt med mat och en del hade inget vatten eller värmekällor. Flera djur som hittades var också skadade utan att ha fått någon vård. Flera djur ska även ha vistats i för små utrymmen.

— Alla ska behandlas rättvist. Vi försöker alltid ha en dialog. Omhändertagande av djur är aldrig första steget utan vi ger alltid djurhållaren möjlighet att först vidta åtgärder. Men i det här fallet hade de apor vilket de inte hade tillstånd för. Har du inget djurparkstillstånd så får du inte ha apor, säger Sandra Draaisma, länsveterinär och enhetschef på länsstyrelsen i Blekinge.

Senare under våren gjordes en uppföljande kontroll där de ska ha hittat döda djur i en frysbox, även de undernärda. Efter den uppföljande kontrollen gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan. En av ägarna har också efter detta fått totalt djurförbud.

Domen meddelas av Blekinge tingsrätt 1 februari.