MÅNGKULTUREN. Dagens Nyheter har gjort en studie om vilka som ligger bakom den senaste tidens skjutningar och resultatet visar att det i synnerhet handlar om personer med bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika.

I kartläggningen har man tittat på 53 dömda och 47 misstänkta gärningsmän i utredningar som rör skottlossning på allmän plats sedan 2013. De flesta är 90-talister som bor hemma och av 100 personer som med skjutvapen kan knytas till mord och mordförsök har minst 90 utlandsfödda föräldrar.

– Det vi ser är ju en integration som vi inte kan vara nöjda med. Detta är en större samhällsfråga än för bara vår myndighet, säger Linda Staaf, chef för Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet.

— De utsatta områdena har blivit alltmer isolerade från det övriga svenska samhället. Och här finns tyvärr många kriminella nätverk som plockar upp de yngre och får dem att känna att de är någon, fortsätter Staaf.

Samtidigt hävdar Statistiska centralbyrån (SCB) att invånarna i ”utsatta områden” får det allt bättre både med sjunkande arbetslöshet och bidragsberoende samt höjd utbildningsnivå.

Källa:
Vanligt med utländsk bakgrund bland unga män som skjuter


  • Publicerad:
    2017-05-21 20:30