INRIKES Efter att ha ”förklarat” ett nytt regeringsbeslut som innebär att Sverige förbereder sig för krig på svensk mark får DN skarp kritik på sociala medier.

Det nya regeringsbeslutet Inriktning för Försvarsmakten 2021–2025 innebär att den svenska regeringen inte längre ser ett krig på svensk mark som ”osannolikt” utan istället som något som ”inte kan uteslutas”.

Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN) har tagit på sig att ”förklara” vad regeringsbeslutet betyder för sina läsare. På Instagram har en del av artikeln publicerats ackompanjerat med egenkomponerade propagandabilder.

Tidningen får där skarp kritik för sin krigshetsande propaganda.

På en av bilderna skriver man om ”påverkansoperationer”:

Påverkansoperationer för att störa vår förmåga att fatta beslut och vår försvarsförmåga kommer att vara en del i krigföringen. Det kanske sker via internet och sms med rykten och desinformation för att sänka försvarsviljan.

Den tillhörande bilden visar dels personer som demonstrerar för att ”stoppa kriget”, eller håller upp skyltar om att regeringen är förrädare och borde avgå.

Att kritisera ett eventuellt krig eller påpeka att regeringen förråder sitt land eller folk skulle alltså enligt DN vara en ”påverkansoperation”.

I övrigt propagerar man helt okritiskt utifrån regeringsbeslutet om ”mord på nyckelpersoner” och en attack österifrån av Ryssland.

"Sjukt oseriös propaganda"

Men DN:s Instagramföljare tycker inte att DN sysslar med seriös journalistik. I en lång rad kommenterar får tidningen kritik för sin publicering.

En användare skriver:

Vad är detta? På riktigt vad är det för journalistik ni för? Vet ni vad som mer kan påverka människor till fientlig inställning… skapa en påhittad ”fiende där borta någonstans”

”Sjukt oseriöst att dra på detta”, skriver en annan. Andra menar att DN medvetet försöker skifta fokus på de stigande el- och drivmedelpriserna:

Vad är det för dumheter ni fantasilösa skribenter och journalister ägnar er åt ?????

Med dessa skit propaganda vill ni försumma chockhöjningen av el och bränsle priser som kommer att skapa stora problem och lamslår samhälls systemet !!!

DN får kritik för sin krigspropaganda. Skärmbild: Instagram.

Medan det också skojas friskt om att ingen vill invadera Sverige ändå med dessa priser.

Det finns också systemlojala DN-läsare som i kommentarsfältet argumenterar för att svenskt Nato-medlemskap och beskriver alla kritiker som ”ryska troll”.

Många ryska troll som blev upprörda av detta inlägg. Förvånande”, skriver exempelvis en användare.

När skall denna regering förstå att vi måst gå med i NATO”, skriver en annan.

Men majoriteten av de som kommenterar tycks vara trötta på den här typen av propaganda.

”Två års panikskrämsel med influensa och nu ska ryssen komma… stackars jävlar ute i stugorna som fortfarande tar in allt som sanning”, skriver exempelvis en användare som anklagas för ryskt trollande.