KULTURMARXISM. Barnpsykiatrikern Frank Lindblad anser att Sveriges nationalsång innehåller ”fördomar och diskriminering”. Han vill därför skriva om texten så att den passar dagens liberaldemokratiska samhälle bättre.

I en insändare till Dagens Nyheter skriver barnpsykiatrikern Frank Lindblad, att han tycker att den svenska nationalsången innehåller ”fördomar och diskriminering”. Dess värderingar är ”otidsenliga och stötande”, fortsätter Lindblad.

Nationalsången bör därför skrivas om för att bli mer ”accepterande”, anser han. Det är meningen: ”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden”, som Lindblad åsyftar.

För Lindblad är den historiska referensen i meningen särskilt problematisk, för att den på något vis skulle sänka Sveriges internationella trovärdighet.

Jag tycker det är märkligt att vi ska ägna en av två verser i vår nationalsång till att hylla vår ’stormaktstid’, en period då den svenska krigshären invaderade och plundrade andra länder. Kan vi då med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? Kan ett landslag och en publik sjunga den med övertygelse inför landskamper mot till exempel Ukraina och Norge?”, skriver Lindblad.

Han har valt att skriva en alternativ vers till nationalsången som passar dagens liberaldemokratiska samhälle bättre. Barnpsykiatrikern kommer med följande förslag:

Vi formar vårt land till en frihetens hamn
Respekten för andra vill vi värna
Vi ger våra barn liv i trygghetens famn
För Sverige bemödar vi oss gärna


  • Publicerad:
    2021-06-06 20:05