SVERIGE. DN uppmärksammade för några dagar sedan att borgerligheten och överklassen alltmer kommer över på den invandringskritiska sidan. Även personer som tillhört det absoluta toppskiktet inom Moderaterna instämmer nu i åsikten att massinvandringen är problematisk och att media mörklägger detta, vilket nationella hävdat i decennier.

Bonniertidningen DN har besökt moderaterna Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth. Ulf var partiledare för Moderaterna 1981-86 och Lena var kulturminister i den förra borgerliga regeringen. Paret bor i ”35:an” på Strandvägen i Östermalm, en gata som DN skriver följande om:

Strandvägen är […] långt från provinsen. Paradgatan symboliserar Sveriges välstånd. Vid förra sekelskiftet bodde Ivar Kreuger i 7:an, Ernst Thiel i 9:an och Marcus Wallenberg i 11:an. En 7:a till försäljning på Strandvägen 33, porten intill Adelsohns hyresrätt, kostar i dag 45 miljoner kronor i utgångspris.

Anledningen till DN:s besök hos Ulf och Lena är att invandringsmotståndet växer bland invånarna på Östermalm.

— Vad jag märker nu är en rädsla som inte funnits tidigare. Framförallt hos mina kvinnliga bekanta. För obalansen. Många är väldigt oroliga och det handlar om den stora gruppen ensamkommande män, säger Lena som också erkänner att hon regelbundet läser på Avpixlat. När DN-frågar vad Lenas bekanta är oroliga för svarar hon:

— Det kan du väl föreställa dig själv. Det behöver inte bara handla om Köln… eller det som hände på konserterna i Stockholm. I många av de kulturer som de ensamkommande unga männen kommer ifrån är en kvinna som går på stan ensam synonymt med en flicka som är tillgänglig för vad som helst. Vi har ju kämpat rätt länge i det här landet för att män och kvinnor ska ha någorlunda lika rättigheter. Det här blir ju ett bakslag. Det blir en begränsning av friheten.

Ulf instämmer och utbrister att ”pressen medvetet förtiger vad som sker”.

— När pressen medvetet förtiger uppstår en väldigt, väldigt obehaglig stämning i folkdjupet. Och det är ju förvånande att medierna inte har förstått det, fortsätter han.

Anledningen till att pressen mörkar invandringens baksidor är att journalisterna är ”vänster eller miljöpartister” anser Ulf och Lena.

Om Fredrik Reinfeldt säger Lena att han ”hade ju minst sagt beröringsskräck” mot SD, något som nu håller på att försvinna alltmer hos den svenska borgerligheten och Lena berättar att allt fler av hennes bekanta börjar komma ut som sverigedemokrater.

— Både Östermalm och Södermalm har enorm symbolisk laddning i svensk politik. Vad som händer där anses angå resten av Sverige. Om Sverigedemokraterna växer på Östermalm innebär det att partiet existerar reellt i alla samhällsklasser i Sverige, säger Heléne Lööw.

Förutom Ulf och Lena har DN intervjuat en uppsjö andra människor på Östermalm som visar att invandringsmotståndet växer i stadsdelen. Det omfattande reportaget är skrivet av Björn af Kleen, journalisten som tidigare belyste Nordiska motståndsrörelsens avancemang i Dalarna.

Källa:
Östermalm skiftar färg


  • Publicerad:
    2016-03-25 12:50