Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

DNA-molekylens upptäcktsman vägrar backa i rasfrågan – förlorar sina titlar

Av Redaktionen, 2019-01-14
redaktionen@nordfront.se

VETENSKAP. DNA-molekylens upptäcktsman James Watson har trots flertalet prestigefyllda priser och hederstitlar råkat ut för starka hetskampanjer på grund av sitt framhärdande i att olika raser har olika hög IQ. Nu har han avklätts alla sina hederstitlar som straff för att han vägrar vika sig.

DNA-pionjären James Watson stöttes ut ur forskarvärlden efter kontroversiella uttalanden 2007.

Nobelpristagaren och molekylärbiologen James Watson har återigen hamnat i blåsväder. Redan 2007 fick Watson, som är en av världens främsta genetiker, sparken från Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) i New York, där han arbetade som chef över forskningen. Detta på grund av att han uttalat att det finns mänskliga raser, samt att raser skiljer sig åt när det kommer till intelligens.

Efter sitt avsked från laboratoriet hade han svårt att hitta något arbete och tvingades därför 2014 att som förste nobelpristagare någonsin sälja sitt nobelpris, som han fick 1962 efter att ha upptäckt DNA-molekylens struktur.

Nobelpriset kom dock att återvända till Watson då den uzbekiske miljardären och oligarken Alisher Usmanov kammade hem medaljen under aktionen med syftet att ge tillbaka den till honom.

Nu har Watson återigen hamnat i blåsväder. Denna gång efter att ha stått fast vid sina uttalanden om ras och IQ i en amerikansk dokumentär.

— Jag skulle vilja att mina åsikter hade ändrats, att det fanns ny kunskap som säger att din uppväxt är viktigare än naturen. Men jag har inte sett sådant forskningsresultat. Och det finns en skillnad mellan en genomsnittlig svart och en genomsnittlig vit i iq-tester. Jag skulle säga att skillnaden är genetisk, säger Watson i dokumentären.

Hans uttalande har fått Cold Spting Harbor Labratory att reagera starkt. I ett uttalande bekräftar de att Watson nu tas ifrån alla sina hederstitlar.

”Dr Watsons påståenden är förkastliga, inte stödda på vetenskap och representerar inte på något sätt CSHL, dess styrelse, medlemmar, personal eller studenter. Laboratoriet fördömer missbruket av vetenskap för att rättfärdiga fördomar”, skriver laboratoriet i ett uttalande.

På Twitter kritiseras och hånas nu CSHL för sitt agerande mot Watson:

Enligt tidningen Ny Teknik är Watson dock fortfarande bland annat hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Källor:
Nobel Prize-winning DNA pioneer stripped of titles for insisting IQ depends on race & genes
James Watson fråntas hederstitlar – efter rasistiska uttalanden


  • Publicerad:
    2019-01-14 12:00