EPIDEMI. Samtidigt som ett dödligt virus härjar i mellanöstern vallfärdar tusentals muslimer till Mekka under den pågående muslimska högtiden Ramadan.

Det är nu den muslimska högtiden Ramadan och tusentals muslimer åker från Europa till den stora moskén i Mekka. Samtidigt härjar nu ett nytt virus som hittills resulterat i 44 dödsfall, varav 38 har ägt rum i Saudiarabien. Med 80 anmälda fall har alltså över hälften av de drabbade avlidit. Viruset som angriper andningsorganen och som kan orsaka njursvikt har än så länge bara visat sig i mellanöstern och därför fått namnet MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Viruset uppstod på den Arabiska halvön 2012 och uppges vara ett virus i samma familj som influensaviruset SARS.

När tusentals människor som rest från hela världen träffas på en plats är det stor risk att viruset sprids vidare. Muslimer som besöker Mekka uppmanas att använda andningsskydd för att minska risken för en epedemi. Chefen för FN:s världshälsoorganisation, Margaret Chan, varnade redan i maj ministrarna på en världskongress om farorna: ”Vi måste få situationen klar för oss och ge lämpliga råd till alla de länder varifrån pilgrimer åker till Mekka. Situationen är rätt akut.”

Världshälsoorganisationen uppmanar nu alla länder att hålla ett vakande öga på patienter med lunginflamation, speciellt de som varit på besök i mellanöstern.

Källa:
Dødelig virus truer Mekka-pilgrimer


  • Publicerad:
    2013-07-16 14:00