UTRIKES. Fem personer avled efter att afroamerikanen Gary Martin fick sparken från sitt arbete på en ventilfabrik och började skjuta vilt omkring sig.

Det var under fredagen klockan 13.24 förra veckan som polisen i den amerikanska staden Aurora, Illinois, fick in ett larm om en pågående skjutning inne på en fabrik. Den nyligen avskedade afroamerikanen Gary Martin, 45 år, hade då löpt amok med en pistol med lasersikte och sköt enligt ett vittne vilt omkring sig. Anställda på fabriken var tvungna att gömma sig i skåp och personer i närliggande byggnader låste in sig.

Martin dödade fem personer innan han själv dödades i en skottutväxling med polisen. Bland de döda fanns fabrik-chefen Josh Pinkard. Fem poliser och flera andra skadades i skottlossningen och har fått vård på sjukhus. Händelsen resulterade i att flera skolor i området stängdes.

Enligt polischefen Kirsten Ziman hade gärningsmannen beväpnat sig på grund av ett möte där han fick sparken. Gary Martin hade ålagts vapenförbud efter en våldsdom mot honom år 1994 och hade även blivit uppmanad att lämna tillbaka pistolen han hade införskaffat 2014. Varför vapnen aldrig beslagtogs är ännu oklart.

Källor:
Aurora shooting: Five killed by sacked man at Illinois firm
Skytemassakre i USA etter at afroamerikaner mistet jobben


  • Publicerad:
    2019-02-21 23:00