Petra Rendik genomförde en intervju med Dogge Doggelito i julinumret av fackförbundet Unionens tidning Kollega. Intervjun handlar om svenskhet och Dogge Doggelito menar att han är en svensk, även om svenskarna ser honom som en invandrare. I intervjun säger Dogge också:

”Jag är det nya Sverige. Samhället måste lära sig det. En dag kommer en som ser ut som jag anställa en sån som dig, förstår du?”

Sveriges ”integrationsproblem” skyller Dogge på svenskarna som inte varit redo för invandringen. Dogge menar att om man sätter 10 svenskar i ett rum, låser dörren och tvingar dem att svara på om dem vill ha en svartskalle till granne, så kommer 9 av 10 svara nej. ”I Sverige går vi på färg, hur vi ser ut och låter. Det finns ett behov av ordning och reda”, menar Dogge. Men några kulturkrockar har Dogge ändå inte sett:

”Jag har aldrig upplevt kulturkrock. Vad är kulturkrock? Vi kom från olika länder, vi lekte och spelade fotboll ihop, var hemma och åt mat hos varandra. Det är en sån rikedom att ha fått uppleva det. Vi kunde alla leva tillsammans och komma överens. Alla utom en grupp, svenskarna som flyttade härifrån.

Dogge konstaterar också med ett skratt att ett tidigare eftertraktat område befolkat med svenskar numera har etniskt rensat och istället befolkas av invandrare.

Dogge Doggelito påbörjade sin karriär i bandet The Latin Kings som bland annat gjort låten ”Krossa Rasismen”. Av ”svensk” media har Dogge Doggelito lyfts fram genom allsång på Skansen, Melodifestivalen, olika barnprogram och filmer samt TV-reklam. Härnäst ska Dogge släppa ett nytt album med titeln ”Första blatten på månen”. Han uppger också i den aktuella intervjun att han hoppas att Moderna museet ska ställa ut hans ”streetkonst” i framtiden.

På vilket sätt Dogge Doggelito skulle vara intressant för medlemmarna av Sveriges största fackförbund för tjänstemän framgår ej av intervjun.


  • Publicerad:
    2012-06-21 19:37