ISRAEL. När BBC nyligen skulle göra ett uttag från de Nationella Arkiven i London upptäcktes det att flera filer som behandlar Storbritanniens kopplingar till Israels kärnvapen försvunnit. Tidigare har det framkommit dokument som visar att britterna varit högst delaktiga i uppbyggandet av Israels kärnvapenarsenal.

_90610035_mediaitem90610034

Officiella dokument som behandlar Storbritanniens relation med Israel, bland annat av typen ”militär och kärnvapen” från 70-talet, har de senaste fyra åren mystiskt försvunnit från de Nationella Arkiven. Från arkiven i Kew, sydöstra London, misstänker man att minst 400 dokument försvunnit. Dokumenten innehöll bland annat ett brev från folkmördaren Winston Churchill daterat till 1947.

Det var när det brittiska public service-företaget BBC gjorde en förfrågan om ett uttag från arkivet som försvinnandet upptäcktes, senaste gången någon använde de försvunna dokumenten var i januari 2012.
Bland dokumenten för utländska affärer fanns en med namnet ”Samarbete kring militär och kärnvapen: Uppbyggnaden av israeliska kärnvapen” där den brittiska regeringen hade skrivit om Israels intentioner till att köpa kärnvapen. Man tror att dokumentet har en koppling till FN’s beslut från 1978 där man hade flera bevis för att länder i Mellanöstern försökte införskaffa massförstörelsevapen.

Detta är inte det enda dokumentet som avhandlar det brittisk-israeliska samarbetet kring kärnvapen. Ett dokument från 1958 som BBC publicerade för snart ett decennium sedan visade att Storbritannien sålde 20 ton av tungt vatten, som är en av ingredienserna som behövs för att framställa plutonium, till Israel.

Den allmänna uppfattningen är att Israel innehar kärnvapen, dock har Israel aldrig bekräftat eller dementerat det faktumet och exakt hur många de har vet man inte.

Talesmän för det Nationella Arkivet i London säger att cirka 0.01 procent av de runt 11 miljoner allmänna handlingarna försvinner varje år, det skulle betyda ungefär 100st om året. Mellan 2005 och 2011 försvann runt 1 600 dokument.

Källa:
Files linking Britain to Israel’s nuclear weapons go missing from National Archives


  • Publicerad:
    2016-08-04 17:00