FRÄMLINGSINVASIONEN. Journalisten Lauren Southern har via sin Youtubekanal avslöjat hur globalisera som arbetar för massinvandringen i Grekland opererar. Med dold kamera har hennes kollega bland annat fått organisationen Advocates Abroads ledare att berätta hur de lär främlingar skådespeleri för att klara asylprocessen.

Den kanadensiska journalisten Lauren Southern skickade nyligen en av hennes producenter, George, till den grekiska övärlden. På ön Lesbos infiltrerade han Advocates Abroad, vilket är en av de många så kallade frivilligorganisationer som hjälper rasfrämlingar att ta sig in i Europa via Grekland.

Organisationen har sin bas i Grekland men opererar i sjutton olika länder, där de bland annat erbjuder invaderande främlingar juridisk rådgivning och representation likväl som som träning i hur man ska få asyl. Till hjälp har man volontärer i form av juriststudenter från några av västvärldens mest prestigefyllda universitet.

Enligt organisationens hemsida har man hjälpt över 15 000 främlingar att ta sig in i Europa via Grekland.

George har bland annat fångat organisationens ledare, Ariel Ricker, på dold kamera, där hon berättar om hur de förbereder främlingarna inför sina asylintervjuer med grekiska myndigheter.

— Vi lär dem hur man bokstavligen… hur man berättar sin historia, hur man ramar in den, hur man bokstavligen förklarar och håller sina känslor och sitt personliga trauma utanför. För allt detta skådespeleri är som en sköld, berättar hon och fortsätter:

— Jag säger till dem att detta är skådespeleri. Det är skådespeleri precis som att det vore teater. Så för att klara sig igenom [processen] måste de spela som en roll i en teater.

Hon menar att det är myndigheternas definitioner av hur en flyktings trauma kan se ut, som används för att urskilja riktiga flyktingar från illegala invandrare, som gör att främlingarna som vill till Europa måste spela teater.

— Så vi lär personer hur man har dessa karaktärsdrag [som myndigheterna söker efter], förklarar hon.

Ricker berättar vidare under den hemliga videoupptagningen att de tagit fram ett effektiviserat ”recept” som fungerar bäst under intervjuerna. Receptet består av att man hittar på en specifik”signifikant händelse”, ett datum och en plats och hur man sedan svarar på frågorna kring händelsen på ett konsekvent sätt.

— Att vara konsekvent är det viktigaste, även om man måste ljuga. Ifall man plötsligt minns något nytt så är det bättre att hålla fast vid det man redan sagt, berättar Ricker.

Ett exempel är att spela kristen och förföljd av muslimer, vilket troligen är tänkt att väcka sympatier bland grekisk myndighetspersonal. Detta lyckas främlingarna med genom att Advotaes Abroad förser dem med krucifix, lär dem hur man ber som en kristen och hur man som kristen talar om kristna högtider.

Men Ricker betonar också att personalen letar efter vissa specifika känslouttryck som måste imiteras. För att lära sig det arrangerar hennes organisation rollspel med främlingarna, där de får öva på sitt skådespeleri genom att dels spela rollen som ”flykting” och dels rollen som intervjuare.

— De kommer att ta ett beslut utifrån huruvida du agerar med känslor eller inte. Så du måste typ gråta eller kräkas eller be att få ta en paus. Det handlar om att bli en skådespelare, berättar Rickon.

Efter dagens avslöjande av Lauren Southern har Advocates Abroad raderat sina Twitter- och Facebooksidor – med över 140 000 följare – vilket kan förklaras med den storm av kritik som mött dem på sociala medier. RT hann dock skärmdumpa ett inlägg som man publicerade tidigare idag där man kommenterade avslöjandet.

Från Advocates Abroads numera raderade Twitter. Klicka för större bild.

En Twitteranvändare lyckades också att skärmdumpa det längre inlägget på Facebook, innan det raderades.


Den hemliga videoinspelningen kommer att vara en del av Lauren Southerns kommande dokumentär Borderless, som man kan läsa mer om på borderless.movie. I slutet av klippet erkänner Rickon att hon och hennes organisation, likväl som andra liknande organisationer, samarbetar med människosmugglare.

— Det gör vi alla på ett sätt eller annat. Det är ingen fråga om annat, säger hon.

Southern har efter avslöjandet sagt att FN:s flyktingorgan UNHCR har tagit del av videoinspelningen, och att de kommenterat att de är ”bestörta” över det som framkommer.

Källa:
NGO exposed teaching migrants how to trick ‘f***ing stupid’ EU border guards


  • Publicerad:
    2018-11-13 09:58