HELSINGBORG. En man som är dömd för sexuellt utnyttjande av en 5-årig flicka och som även misstänkts för att ha våldtagit en 14-årig flicka anses nu vara lämplig för att få adoptera.

År 2004 dömdes mannen, som är i 60-årsåldern, till fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Kort efter frisläppandet misstänktes mannen för att ha våldtagit en 14-årig flicka. Förundersökningen lades ner, men socialen vidtog åtgärder. Bland annat fick mannen en tillsynsperson när han träffade sina biologiska barn. Vid fyra tillfällen har han dömts till fängelse för sammanlagt 90 brott och är senast frigiven i april i år. Socialnämnden anser nu att pedofilen är lämplig för att kunna adoptera.

Brotten som mannen begått ses som ”gamla” och det bedöms inte finnas någon risk för att mannen ska återfalla i kriminalitet. Trots att en riskbedömning som utfördes 2007 ska ha visat att mannen riskerar att återfalla i sexualbrott.

Pojken som pedofilen vill adoptera är sin styvson. Mannen gifte sig med en kvinna 2009 men hon avled nyligen och nu vill han ha vårdnaden om hennes barn.

Utredningen bygger på tre samtal man haft med mannen inom loppet av tio dagar, ett samtal med tolk med pojkens mamma som hölls strax innan hon avled samt samtal med frivården och två lärare på pojkens skola. Samtal med pojken har inte varit möjligt på grund av hans funktionshinder.

Förra torsdagen röstade nio av tio i socialnämnden för godkännandet men det är nu upp tingsrätten att besluta om mannen ska få adoptera eller inte.

Källor:
Pedofil dömd för brott föreslås få adoptera
Dömd pedofil förslås få adoptera


  • Publicerad:
    2013-11-29 09:45