MASSINVANDRINGEN. Mängder av rasfrämlingar väntas nu överklaga sina asylbeslut i Sverige efter att den nya asyllagen träder i kraft imorgon. Domstolsverket varnar nu för att de måste dubblera sin personal inom två år, något som både kan hota rättssäkerheten och öka skattekostnaderna.

asylslott åt alla

Imorgon träder den nya asyllagen i kraft i Sverige. På grund av detta skriver nu Domstolsverket upp sin prognos gällande antalet mål till migrationsdomstolarna från 21 000 under 2015 till över 50 000 mål under 2017. Ökningen beror främst på rasfrämlingar som inte är nöjda med sina beslut samt flertalet som tycker sig ha blivit tilldelade ”fel” status.

Domstolsverket måste nu massrekrytera för att klara av att hantera alla ärenden.

– Det är naturligtvis en stor stor utmaning att rekrytera så många på så kort tid. Dessutom ska vi introducera dem på ett bra sätt eftersom vi är väldigt måna om att hålla rättssäkerheten hög såklart, säger Maria Isaksson som är personal- och kommunikationschef på Domstolsverket.

De olika status man kan få är antingen ”flykting”, då man får stanna i tre år, då har man större möjlighet att även få hit resten av sin familj, eller ”alternativt skyddsbehövande” då man får uppehållstillstånd i 13 månader.

Källa:
Migrationsdomstolarna dubblerar sin personal


  • Publicerad:
    2016-07-19 21:00