USA. President Donald Trump benådar sheriffen Joe Arpaio som tidigare dömts för att ha använt sig av”diskriminerande metoder”.

President Donald Trump benådade inatt den 85-årige Joe Arpaio som tidigare i år dömdes för att ha fört en diskriminerande metod i rollen som sheriff i Maricopa County i Arizona.

Den ”diskriminerande metoden” bestod bland annat av tillfälliga trafikkontroller av latinamerikanare i ett försök att bekämpa olaglig invandring från Mexiko. Av samma anledning patrullerade de även i latinamerikanska grannskap, något man i rätten fastslog som ”diskriminerande”.

Arpaio dömdes även för att fortsatt sin metod trots besked om att den ansågs vara diskriminerande. Straffet skulle komma den 5 oktober och Arpaio riskerade upp till sex månaders fängelse.

— Under sin tid som sheriff har Joe Arpaio tjänat offentligheten och skyddat folk från kriminalitet och olaglig invandring. Han är nu 85 år och har tjänat landet i vår beundransvärda 50 år och är därför värdig en benådning från presidenten, står det i ett uttalande från det vita huset.

På Twitter tackar Arpaio president Trump:

— Tack, Donald Trump, som ser att min dom bara är en politisk häxjakt. Jag är hedrad och mycket tacksam för president Trump.

Arpaio blev har tidigare blivit omtalad då han på 90-talet byggde ut ett lokalt fängelse genom att upprätta ett tältläger som kunde inhysa cirka 2 000 interner. Tältlägrena användes huvudsakligen för de som hade dömts för icke-våldsamma brott. Arpaio avfärdade kritiken om att lägrena blev för varma och det inte var humant.

— Va ska jag göra? Släppa dem fria från fängelset för att det är för varmt?, ska han ha sagt.

Arpaio har varit en stor anhängare av Donald Trump och var en av dem som framförde påståenden om att Barack Obamas födelseattest var falsk, något han också hävdade att han kunde bevisa genom undersökningar som gjorts av två olika rättsmedicinska grupper i Italien och USA. Båda grupperna bekräftade, oberoende av varandra, att dokumenten var förfalskade.

Källa:
Donald Trump benåder «diskriminerende» sheriff


  • Publicerad:
    2017-08-28 12:45