KULTURMARXISM. Föreställningen ”Bland drakar och dragqueens” – där svenska dragartister läser sagor för små barn – har nu gett sig ut på turné i hela Sverige. Med glitter, ”sagans förtrollade värld” och ”könsöverskridande förvandling” ska barnen förföras och lockas från de traditionella könsrollerna.

Förr uppträdde dragartister på obskyra nattklubbar. Numera sitter de framför dina barn och läser sagor. Pressbild: Peter Knutson.

Författaren och konstnären Petter Wallenberg har märkt att barn lär sig könsroller tidigt och vill påverka barnen medan de ännu är små att inte anamma de traditionella könsrollerna, där kvinnor är kvinnliga och män är just män.

Han har därför skapat föreställningen ”Bland drakar och dragqueens” där de svenska dragartisterna Robert Fux, Carnita Molida, Inga Tvivel, Henrik Johansson och Per Öhagen läser sagor för små barn i avsikt att fösa dem i rätt riktning.

Med föreställningen som beskrivs som en ”konfettibomb av glitter och könsöverskridande förvandling” och som riktar sig mottagliga barn i åldrarna 3-7 år har man nu gett sig ut på turné i hela Sverige, tre år efter premiärsäsongen på Stadsbiblioteket i Stockholm.

Under söndagen utsattes försvarslösa barn i Norrköping och Linköping för de sagoboksläsande männen som i glittrande klänningar läste sagor för barnen.

Henrik Johansson, som läste upp sagan ”Enhörningen och regnbågsbajset”, menade att det är ”väldigt viktigt” att barnen får se att det finns en ”annan typ av människa, en annan form”.

— Dragqueens och barn är en toppenkombination. Vi är små fantasifigurer som de tror på, helt enkelt, sade Johansson till SVT.


  • Publicerad:
    2020-10-04 22:55