LIBANON Bassam al-Sheikh Hussein rånade banken på sina egna pengar för att hjälpa sin sjuka pappa. Ses nu som hjälte i Libanon.

Sedan 2019 har man inte kunnat ta ut mer än motsvarande 3600 kronor per månad i Libanon. Begränsningen infördes för att förhindra en bankkollaps där människor tömmer sina bankkonton.

En av de som drabbats är Bassam al-Sheikh Hussein som fått sina pengar låsta av banken, så han inte kan betala sin pappas sjukhusräkningar.

I torsdags fick al-Sheikh Hussein nog och klev in på banken i Hamra, Beirut med ett gevär och en bensindunk och hotade att tända eld på sig själv om han inte fick tillgång till sina egna pengar. al-Sheikh Hussein avlossade ett skott med sitt gevär och tog åtta personer som gisslan.

Utanför banken samlades snart människor och visade honom sitt stöd genom att skandera saker som ”Ge honom hans pengar!”. al-Sheikh Hussein ses nu som en hjälte av folket i Libanon, som varit hårt ansatt av den ekonomiska kris landet går igenom just nu.

Under förhandlingar lyckades al-Sheikh Hussein få ut 35,000 dollar som överlämnades till hans bror innan han beställde mat till gisslan och släppte dem. al-Sheikh Hussein hotar nu med att hungerstrejka om han inte släpps samtidigt som det pågår demonstrationer i Beirut för att han ska släppas fri.

Vilket straff al-Sheikh Hussein skulle kunna få är fortfarande oklart och det återstår att se. Vad man däremot vet är att de bankanställda vägrar skriva på bankens stämningsansökan mot al-Sheikh Hussein.