Drivmedelspriserna kommer höjas i Sverige – oavsett valresultat
INRIKES • Sverige har för tillfället ett av de lägsta drivmedelspriserna i Europa, bland annat som följd av Tidöregeringens skattesänkningar på bränsle. Miljöpartiet lovar att höja drivmedelspriserna och en ny handel med utsläppsrätter som EU drivit igenom, kommer att höja bränslepriserna oavsett vilka partier som styr Sverige.
Nordfront har tidigare rapporterar om att priserna på drivmedel sjunkit. Att sänka priset på bensin och diesel var ett av Tidöregimens vallöften och ett som de även har genomdrivit. En som går i motsatt riktning från Sverigedemokraternas och Tidöpartiernas löfte om att göra det billigare att köra bil är Miljöpartiets språkrör Amanda Lind. Hon gick ut i en intervju för SVT och säger att oppositionen kommer att göra höja priset på drivmedel. Detta skulle man enligt henne göra för att få ner utsläppen i trafiken.
EU har även ett nytt system med handel för utsläppsrätter (ETS 2) som kommer att träda ikraft 2027. Detta nya system kräver att drivmedelsföretag köper utsläppsrätter. Detta innebär att priset på bensin och diesel kommer att öka i Sverige – alldeles oavsett vilket eller vilka partier som styr landet. Den förtida handeln av utsläppsrätter, till priset av drygt 800 kronor per ton koldioxid, tyder på att det blir omkring 2,5 kronor dyrare per liter.
Går knappt att sänka ytterligare
Sverige har för tillfället ett av de lägsta bränslepriserna i Europa. Enligt John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare regeringens klimatutredare, ligger skatten på bränsle redan väldigt nära ”lägsta tillåtna nivå” vilket kommer göra det svårt att sänka ytterligare.
— Vi kan inte kompensera för detta [prisökningen orsakad av utsläppsrätterna reds. anm.] genom att sänka skatten på bensin och diesel, kanske någon 50-öring, men inte mer än så, säger han.
Enligt uppgifter ska handeln med utsläppsrätterna innebära ett stort tillskott i kassan för svenska staten då EU kommer att dela ut pengarna man drar in till medlemsländer. Enligt Hassler kan det bli upp till 10 miljarder årligen som svenska staten tilldelas.
— Det finns ett bra signalvärde i att använda de här pengarna till exempelvis en klimatbonus till de svenska hushållen. Man kan även tänka sig att de här pengarna går till människor på landsbygden eller andra ställen där det är svårt att hitta alternativ till bilen, påstår han.