MISSBRUK. Fentanyl heter drogen som enligt polisen kan vara mellan 30-50 gånger starkare än heroin. Försäljning, beslag och dödsfall i samband med drogen ökar och nu varnar polisen allmänheten via sin sida.

Missbruk av den extremt svårdoserade opioiden fentanyl ökar.

Missbruk av den extremt svårdoserade opioiden fentanyl ökar.

Drogen fentanyl tillhör gruppen syntetiska opioider och är framförallt vanlig bland personer som brukat opioider tidigare och etablerade blandmissbrukare. Försäljningen via nätet ökar, beslagen ökar och även dödsfallen kopplade till drogen har ökat. Fentanyl är svår att dosera och det finns en stor risk för överdos.

— Vi ser en betydande risk att man dör om man tar det här. Vi har inte sett så här många dö av fentanyl tidigare. Det finns farhågor om att fler ska avlida, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på nationella operativa avdelningen.

Drogen finns i form av tabletter, plåster, pulver och nässpray och polisen ser att det är just nässprayen som ligger bakom många av dödsfallen då det finns en större svårighet att dosera med den.

— Spray kan framstå som säkrare eftersom det är ett vanligt sätt att förse kroppen med medicin vid förkylning. Men i själva verket löper man en stor risk som brukare eftersom det alltid är svårt att dosera fentanyl, säger Eisersjö.

Lagstiftningen kring fentanyl och fentanylanaloger har inte hunnit med och de kan vara både narkotikaklassade och oklassade.

Källor:
Polisen varnar för dödsdrogen: 50 gånger starkare än heroin
”Risk att dö om man tar fentanyl”


  • Publicerad:
    2016-07-03 23:00