UTRIKES. Filippinernas president Rodrigo Duterte har beordrat landets armé att skjuta honom om han skulle bli en diktator.

Filippinernas president Rodrigo Duterte, mest känd för sina kontroversiella uttalanden samt för hans sätt att hantera kriminaliteten i landet, har beordrat landets armé att skjuta honom om han en dag skulle försöka bli diktator.

Under ett tal till landets militära grenar påminde Duterte dem om att det är deras uppgift att säkerställa att landets grundlag följs och att det i grundlagen tydligt står stipulerat att en person bara kan tjänstgöra som president under en sex års mandatperiod.

— Om jag sitter på posten längre än jag har rätt till, eller försökte att bli diktator, skjut mig. Jag skämtar inte. Om jag stannar i tjänst längre än jag har rätt till, även om det vore en dag, ber jag er, landets militär och polis att ni inte tillåter mig eller någon annan att gå emot landets grundlag, sa Duterte.

Uttalandet kommer efter att vissa anklagat Duterte för att försöka bli diktator och att han skulle vara på väg med att ändra på landets grundlag så att han kan tjänstgöra längre än den nuvarande mandatperioden som tar slut år 2022.

Källa:
Philippines president Rodrigo Duterte instructs military to shoot him if he seeks a second term


  • Publicerad:
    2018-01-23 09:55