UTRIKES. Filippinerna vill att amerikanska soldater i landet ska åka hem.

Filippinerna har valt att säga upp sitt Visiting Forces Agreement (VFA) med USA. VFA signerades parterna emellan 1998 och har reglerat USA:s krigsfartyg, stridsflyg och soldaters närvaro i Filippinerna. Det har även givit amerikanska soldater juridisk immunitet för vissa brott som de begått under tiden i den asiatiska önationen.

— Det är på tiden att vi litar på oss själva. Vi kommer att stärka vårt eget försvar och inte förlita oss på något annat land, sa en talesman för landets president Rodrigo Duterte.

Talesmannen sa även att landet i framtiden endast kommer att underteckna avtal som gynnas av båda parter.

Beslutet kom efter att USA förra månaden drog in visumet för Ronald dela Rosa, som är en före detta polischef i Filippinerna. dela Rosa misstänks för att ha legat bakom utomrättsliga avrättningar under regeringens krig mot landets knarkepidemi.

Sedan Duterte blev Filippinernas president 2016 har han intensifierat kriget mot knarkgängen, något som han fått kritik för av av vissa element i USA:s administration och som i sin tur lett till att Duterte velat närma sig Kina och Ryssland militärt och ekonomiskt.

Källa:
‘It’s about time we rely on ourselves’: Philippines tears up key military treaty with US


  • Publicerad:
    2020-02-11 22:15