UTRIKES. I en intervju med ryska RT anklagar Filippinernas president Rodrigo Duterte västvärlden för att hyckla. Han säger sig också stå under ständigt hot från amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har gjort sig känd både för sina frispråkiga uttalanden om bland annat amerikanska presidenter samt för sin hårdföra kamp mot knarket i landet.

I en nyligt genomförd intervju med det statliga ryska mediebolaget RT fortsätter Duterte att leverera rättframma uttalanden. Bland annat anklagar han västvärlden – som med USA och EU i spetsen kritiserat hans hårdföra krig mot knarket – för att hyckla. När USA:s bomber runt om i världen dödat massvis med civila är det ingen som klagar menar han, men när Filippinernas poliskår skjuter ihjäl knarklangare som förstört livet för miljontals människor i landet så klagar de över ”mänskliga rättigheter”.

— Västvärlden, EU och allt det där, de har den här dubbeltydigheten, säger Duterte.

Även om han anser att USA:s president Donald Trump är en ”bra kille” menar Duterte att denne är låst av kongressen och som en följd därav vill han hellre börja närma sig Kina och Ryssland geopolitiskt. Detta eftersom hoten både från knarkkungarna och de islamistiska terrorister som finns i landets södra delar är så pass allvarliga att de måste lösas omedelbart. Eftersom USA inte vill sälja vapen till Filippinerna på grund av påstådd oro över knarklangares ”mänskliga rättigheter” har Duterte i stället vänt sig till Ryssland, som han menar gör affärer på ett förutsättningslöst och ärligt sätt.

Presidenten är heller ingen vän av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Under intervjun pratar han om vad han kommer göra under sin presidentperiod ifall han överlever CIA:s mordförsök, ett uttalande som verkar chocka RT:s reporter.

Se intervjun med Filippinernas populäre president här: 


  • Publicerad:
    2017-05-26 21:25