EBOLA. På tisdagen varnade WHO om att antalet ebolasmittade förväntas öka till 10 000 per vecka inom två månader.

Det var under tisdagen som Världshälsoorganisationen (WHO) vid en pressträff varnade om att den farliga och extremt dödliga virussjukdomen ebola förväntas smitta allt fler i Västafrika. WHO förutspår att antalet ebolasmittade kommer stiga från 1 000 till 10 000 människor per vecka inom två månader. Man tillägger även att dödligheten förväntas stiga från 50 procent till 70 procent samt att epidemin fördubblas i storlek var tredje vecka.

Dr. Bruce Aylward, biträdande generaldirektör för WHO, meddelade uppgifterna vid en presskonferens i Genève. Aylward berättade att man för tillfället fokuserar på att få de smittade isolerade och behandlade så fort som möjligt men att det inte sker tillräckligt fort. Aylward tillade samtidigt att omvärldens insatser måste öka.

— Ifall omvärldens reaktion på ebolakrisen inte intensifieras inom 60 dagar kommer många fler människor att dö, sade Aylward till pressen.

Aylward talade dessutom om att WHO, trots Västafrikas mycket dåliga sjukvårdssystem, försöker behandla så många ebolapatienter som möjligt.

Under tidagen talade även Läkare utan gränsers sydafrikanska talesperson Sharon Ekambaram om situationen i Västafrika och hon riktade skarp kritik mot WHO och Afrikanska unionen.

— Var är WHO Afrika? Var är den Afrikanska unionen? Vi har alla hört deras löften om hjälp i media men än så länge har mycket lite gjorts, sa Ekambaram.

WHO uppskattar antalet ebolasmittade till cirka 8 900 och dödssiffran till 4 447. Forskare spekulerar även kring möjligheten för ebola att bli helt luftburet.

Källa:
WHO: 10,000 new Ebola cases per week could be seen


  • Publicerad:
    2014-10-14 23:00