INRIKES. Sverigedemokraterna KU-anmäler Morgan Johansson efter att det avslöjats att Brås forskning är politiskt styrd.

Linköpings universitet har släppt en rapport som påstår att den statliga myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) styrs av politiska och ideologiska intressen där Brå manipulerar sina resultat efter krav från cheferna.

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat” ska en tidigare anställd som intervjuades ha sagt i rapporten.

Nu har justitieutskottet tillkallat sig myndighetens generaldirektör Björn Borschos samt rapportförfattarna. Borschos har tidigare under dagen försvarat Brå, som han menar att ”det går att lita på”.

”Myndigheten har en omfattande kvalitetssäkring i forsknings- och statistikverksamheten som bedrivs objektivt med vetenskapliga metoder och förhållningssätt” skriver han och fortsätter:

”Den här rapporten innehåller intervjuer med ett antal personer som framför kritik som får stå för dem. Jag vill inte kommentera enskilda åsikter från intervjupersonerna men en sak vill jag klargöra och det är att Brå inte ändrar i några slutsatser i rapporter efter avstämning med departementet”.

Sverigedemokraterna har dessutom valt att KU-anmäla den med internationella judar tätt allierade justitieministern Morgan Johansson.

— Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, om rapporten.

Marttinen vill bland annat titta närmare på vilka på justitiedepartementet som kan ha utövat påtryckningar mot Brås anställda.

Konstitutionsutskottet har som uppgift att granska statsrådens tjänsteutövning.

Morgan Johansson hävdar själv att han inte försökt påverka Brås forskning samt att han stöder självständiga och oberoende myndigheter samt fri forskning.

Källor:
Morgan Johansson KU-anmäls efter forskningsrapport om Brå – känner inte igen kritiken
Forskare: Brå är otydlig kring granskning av rapporter


  • Publicerad:
    2019-12-17 18:00