Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Efter DNA-träff: 37-åring har erkänt 16 år gammalt dubbelmord i Linköping

Av Redaktionen, 2020-06-10
redaktionen@nordfront.se

LINKÖPING. Det 16 år gamla dubbelmordet på 8-årige Mohammad Ammouri och 56-åriga SFI-läraren Anna-Lena Svensson håller på att lösas. Polisen har gripit en 37-årig man efter en DNA-träff, som nu har erkänt mordet.

Trots att proffstyckare bestämt hävdar att det inte finns några mänskliga raser hade polisen redan 2017 identifierat dubbelmördaren i Linköpings DNA som ”av nordisk typ”. Foto: Maggie Bartlett, NHGRI (Public domain).

Det var den 19 oktober 2004 som en 8-årig arabpojke vid namn Mohammad Ammouri höggs ned med kniv på väg till skolan i centrala Linköping. Strax efteråt knivhöggs även SFI-lärarinnan Anna-Lena Svensson till döds i närheten.

Dubbelmordet i Linköping har blivit en av det svenska 00-talets största mordgåtor. Mördaren ska ha lämnat DNA-spår efter sig men trots att tusentals individer topsats har man tidigare inte fått någon träff.

Men redan 2017 gick professor emeritus Leif G.W. Persson ut i ett rasbiologiskt utspel och berömde utvecklingen i den genetiska forskningen och menade att man identifierat att gärningsmannen i dubbelmordet i Linköping som ”av nordisk typ”.

— DNA-bilden som man har tyder på att det är en svensk gärningsman. Eller genetikerna säger att det är ett DNA av nordisk typ och det där blir man bättre och bättre på. Jag håller inte för uteslutet att man under min livstid i stort sett kan få fram en bild på dem med hjälp av deras DNA. Hur de såg ut och hur långa de blev och sådana där saker, sade GW Persson och erkände därmed att det finns genetiska skillnader mellan nordbor och icke-nordbor.

Tack vare en ny lag som trädde i kraft förra året och som ger polisen rätt att söka i kommersiella DNA-databaser för släktforskning ska man slutligen ha lyckats ringa in två bröder i Linköping. Under tisdagsmorgonen ska polisens insatsstyrka ha slagit till mot en av bröderna, en 37-åring som av bland annat Expressen har pekats ut som Daniel Nyqvist.

När Nyqvist sedermera topsades ska polisen ha fått en hundraprocentig DNA-träff, varpå han omedelbart ska ha erkänt dubbelmordet. Därmed bekräftades också Leif G.W. Perssons utspel om att gärningsmannen är ”av nordisk typ”.

Enligt uppgifter från Aftonbladet ska den misstänkte mördaren vid tiden för dubbelmordet ha bott hos sina föräldrar strax utanför Linköping och de två morden ska ha skett under hösten efter att han tog studenten. Han är tidigare ostraffad och ska 2009 ha flyttat till en egen lägenhet inne i Linköping, bara kilometer från mordplatserna, där han nu också greps under tisdagsmorgonen.

Det är ännu oklart vilket motiv polisen misstänker ligger bakom dubbelmordet, men åklagaren har lovat att gå ut med mer information efter en eventuell häktningsförhandling som kommer att hållas senast på fredag.


  • Publicerad:
    2020-06-10 07:00