Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Efter kritiken från internationella valobservatörer – nu ändrar Sverige röstningsprocessen

Av Redaktionen, 2019-05-11
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Det var under förra höstens allmänna val som valobservatörer från OSSE riktade skarp kritik mot hur Sverige hanterade valhemligheten. Nu har man anpassat sig till kritiken och de som röstar får välja valsedlar i ett avskilt område.

Under förra höstens val till riksdag, kommuner och landsting var den internationella Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Sverige för att se till att allt gick rätt till enligt internationell standard.

OSSE framförde skarp kritik mot hur själva röstningsprocessen är upplagd, då man menade att valhemligheten hotas.

”I praktiken placeras valsedlarna på ett bord eller en ställning, ofta mitt framför ögonen på och personal och andra närvarande i vallokalen, vilket ofta kan försvaga valhemligheten”, skrev OSSE i sin rapport.

Nu har Sverige vidtagit åtgärder enligt kritiken. I årets EU-val får man nämligen välja valsedlar bakom en avskärmning, utan insyn från någon annan.

— Det här är en bra ändring, att skydda valsedlarna så ingen annan kan se vilka valsedlar du tar, säger Johannes Härri som är valsamordnare i Lunds kommun.

Hur avskärmningen ska se ut får varje vallokal besluta, men när man kommer till lokalen ska man mötas av en röstmottagare som informerar om processen. Sedan får man gå en och en bakom avskärmningen för att välja valsedel, vilket innebär att det kan bli köbildning.

Efter att man valt sin valsedel går det till som vanligt, att man går till en annan röstmottagare som tillhandahåller ett kuvert innan man går till valskärmen och stoppar röstsedeln i kuvertet för att sedan lämna in den.

Källa:
Positiva nyheten inför EU-valet: ”Det är jättebra”


  • Publicerad:
    2019-05-11 09:00