TYSKLAND. Den så kallade balkongmannen som ropade åt den iranske massmördaren kan nu komma att åtalas – för att ha förolämpat massmördaren!

Thomas Salbey hyllades som en hjälte när han stod upp mot massmördaren. Nu kan han åtalas för förolämpning.

Thomas Salbey hyllades som en hjälte när han stod upp mot massmördaren. Nu kan han åtalas för att ha förolämpat gärningsmannen.

Att förolämpa invandrare som mördar nio personer kan vara brottsligt. Detta vet nu Thomas Salbey, 57, som är på väg att åtalas av den tyska staten för att ha förolämpat massmördaren Ali Sonboly.

Det var när Thomas Salbey kom hem från sitt jobb som han hörde skottlossning utanför. När han gick ut på balkongen såg han Ali Sonboly på parkeringen i full färd att avrätta människor. I ett mobilinspelat filmklipp, som gått viralt, kan man höra Salbey försöka stoppa Soboly från att skjuta fler människor. I samma filmklipp säger Sonboly att han var ”tvungen att köpa en pistol för att knäppa er alla”.

– Då ropade jag till honom: ”Du är en narr och en skitstövel” och andra skällsord, ”Jag är tysk. Jag har köpt en pistol”, sa han då, säger Salbey till VG.

På filmen kan man höra att Salbey kallar Sonboly för ”jävla utlänning”. Salbey kastade även en ölflaska mot gärningsmannen.

— Allt jag hade att kasta mot honom var en ölflaska. Om jag hade haft ett vapen så hade jag skjutit honom och jag hade skjutit honom i huvudet, säger Thomas Salbey till Daily Mail.

Balkongmannen har hyllats av många för att han stod upp mot massmördaren, även efter att Sonboly beskjutit lägenhetskomplexet och kulor gått in i väggen. Men, som om det vore ett absurt skämt, riskerar mannen nu att åtalas av den tyska staten. Anledningen: Han förolämpade mördaren.

Florian Weinzierl, talesperson för Münchens riksåklagarämbete, har bekräftat att Thomas Salbey utreds och kan komma att åtalas. Detta uppger den brittiska tidningen Daily Express.

Frågan är bara exakt vad för brott balkongmannen kan komma att åtalas för. Då Salbey kallat massmördaren för ”jävla utlänning” och ifrågasatt hans tyskhet kan åklagaren mycket väl komma att åtala honom för ”hatbrott” vilket skulle kunna leda till fängelsestraff. Florian Weinzierl, som själv inte riktigt kan svara på frågan, säger dock till den brittiska tidningen att man undersöker möjligheterna att åtala honom för “insults to the detriment of the dead” (ungefär motsvarande förtal av avliden i Sverige).

Enligt talespersonen från Münchens riksåklagarämbete kommer en domstolsprövning att vara klar inom kort.

Källor:
Brave man who stood up to Munich shooter now facing prosecution for ’INSULTING killer’
’I would have shot him if I’d had a gun’: Munich’s ’balcony man’ who hurled insults at ’coward’ killer reveals he threw his beer bottle at murderer to try and stop rampage


  • Publicerad:
    2016-08-05 00:05