MEDIA. Under gårdagen sände SVT en ”debatt” om Motståndsrörelsen och påstådd ”nazistisk terror”. Tittarnas reaktioner blev dock helt andra än vad SVT hoppats på.

Tre personer, varav två är djupt fientliga till Nordiska motståndsrörelsen och en tredje mer inriktad på jihadistisk terror som knappt fick någon samtalstid, deltog under gårdagen i direktsänd ”debatt” i programmet Opinion live. Någon representant från Nordiska motståndsrörelsen var inte inbjuden för att bemöta påståendena från Expos Daniel Poohl, Toleransprojektets Christer Mattsson och Förvarshögskolans Hans Brun. För mer fakta om dessa personer, se denna länk.

Frågan handlade om vilka likheter och skillnader det finns mellan ”nazistisk terror” och jihadistisk terror. Målet med programmet var uppenbarligen att etablera i folks medvetanden att det finns en ”nazistisk terror”. Som bevis för detta använde man sig av tre personer som häktats för bombdåd i Göteborg men som ännu inte alls dömts för det.

Under programmet fick tittare rösta och diskutera och det gick inte alls särskilt bra för den statliga desinformationskanalen. Det visar sig exempelvis att 74 procent anser att media skriver för mycket om ”högerextremism”, trots att Opinion lives omröstning var vinklad för att uppnå ett helt annat resultat.

Nedan ett exempel på en annan, oerhört vinklad, fråga:

”Högerextrema” utgör ett hot mot samhället, fastslår SVT:s ”debattprogram”

På Facebook var kommentarerna så kritiska att SVT Opinion raderade hela trådar.

Personer med ”fel” åsikter raderas. Bäst att radera hela trådar på samma gång.

På Twitter är det svårare för SVT Opinion att radera inlägg. Där var kritiken mot programmet massiv:


  • Publicerad:
    2017-02-10 20:20