INRIKES. Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har man kommit fram till att ny teknik, i form av så kallad geofencing, ska försvåra att lastbilar kan användas vid nya terrordåd.

Lastbilen som kapades och användes vid terrordådet i Stockholm.

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april, där fem personer avled och ett flertal personer skadades, har man diskuterat olika lösningar för att försvåra möjligheterna för terrorister att använda lastbilar vid ett nytt planerat terrordåd.

Infrastrukturministernm Anna Johansson (S) bjöd in branschaktörer för att diskutera vad man kan göra för att förhindra att ett liknande terrordåd upprepas och det första resultatet av samtalen är en satsning på så kallad geofencing, en teknisk lösning som kan hindra fordon att köra inom vissa geografiska områden.

— Det hade inte förhindrat terrordådet, men det hade förmildrat effekterna, säger Johansson.

Tekniken håller på att utvecklas i samarbete med Trafikverket, Volvokoncernen och Scania och den kommer testas i Göteborg eller Stockholm under 2018.

— Hade man haft tekniken på plats vid terrordådet hade man förmodligen kunnat stoppa bilen från att köra in på Drottninggatan eller tvingat fordonet att hålla lägre hastighet. Under förutsättning att bilen hade varit uppkopplad, säger Johansson vidare.

Att den digitala tekniken ska bli en verklighet är fortfarande en bit bort för att systemet ska kunna fungera. Dels så måste tekniken säkras från utomstående intrång men det hela förutsätter också att hela fordonsflottan i Sverige har gps eller liknande positionsverktyg installerat för att samtliga fordon ska kunna identifieras och styras.

— Det blir en senare fråga. Men man kan tillföra tekniken i fordon som är berörda, man kan ställa krav på att tekniken ska finnas i bilen om man ska få köra i ett visst område, säger Johansson

Uzbeken Rakhmat Akilov sitter just nu häktad misstänkt på sannolika skäl för terrordådet i Stockholm.

Källa:
Lastbilsattacker ska försvåras med ny teknik


  • Publicerad:
    2017-05-19 07:30