UTRIKES. Iran kommer inte längre att begränsa anrikningen av uran.

USA, Kina, Ryssland och en rad viktiga EU-länder ingick år 2015 kärnavtalet – kallat JCPOA – med Iran. Syftet var att begränsa Irans kärnkraftsverksamhet – för att dessa inte skulle använda uran för att skaffa kärnvapen – i utbyte mot lättade sanktioner.

2018 lämnade dock USA avtalet ensidigt, trots att det internationella organet IAEA kontrollerat att Iran skötte sina åtaganden.

Iran har, efter att ha fortsatt följa JCPOA under ett år, sedermera börjat lämna punkt efter punkt i syfte att pressa EU-länderna att trots USA:s sanktioner fortsätta att handla med Iran. Taktiken har hittills inte givit önskat resultat.

Efter USA:s mord på den iranske antiterrorgeneralen Qassem Soleimani i fredags har nu Iran beslutat att släppa på alla begränsningar av anrikningen av uran. Kontroller av verksamheten kommer dock även i fortsättningen att genomföras av IAEA.

Teheran har dessutom sagt att de inte givit upp hoppet om JCPOA. De säger i stället att de hoppas att de europeiska länderna ska strunta i USA:s hot och sanktioner och åter börja följa avtalet, något Iran då också kommer att göra återigen.

Iran påpekar dessutom ofta att ayatolla Ali Khamenei – den enda person som anses mäktigare än Qassem Soleimani – förbjudit kärnvapen i ett religiöst påbud. Detta trots att ärkerivalen Israel av alla seriösa bedömare anses ha kärnvapen, starkt underbyggda teorier som landets politiker ibland flörtar med öppet.

Källa:
Iran ‘not interested’ in having nukes, will stick to JCPOA once given benefits in return – UN envoy


  • Publicerad:
    2020-01-07 21:05