STORBRITANNIEN. Efter en diskussion i klassrummet om invandring ville en elev utöka sina kunskaper i ämnet men efter att han besökte hemsidan för det brittiska EU-kritiska partiet UKIP, ringde hans lärare polisen som fick rycka ut för att ha ett möte med eleven.

UKIPelev

Brittisk polis fick rycka ut när en elev besökt fel partis hemsida på en av skolans datorer.

Det var tidigare denna vecka som den 15 år gamle Joe Taylor ville söka efter information om invandring då man tidigare hade diskuterat frågan i klassen. Efter att ha besökt det liberalkonservativa partiet UKIP:s hemsida blev hans lärare på Wildern School i Hedge End i Southampton så upprörda att de kände sig nödgade att ringa efter polis.

Även pojkens far, Mick Taylor, blev kontaktad av personal från skolan som uttryckte oro över sonens internetanvändande, och bad honom att delta i förhöret som hölls under onsdagen. Taylor blev då hämtad från sitt klassrum för att förhöras av en polis som vanligtvis arbetar i en specialgrupp som ska hindra unga muslimer att ansluta sig till IS. Polisen i fråga hade då frågat den unge mannen varför han var en ”UKIP aktivist” samt påpekat att det var fel av honom att besöka partiets hemsida.

Fadern, som själv sympatiserar med UKIP, säger till brittisk media att han är chockad och över skolans och polisens agerande, och menar att skolan agerar som en ”tankepolis”.

Louise Bours, som är UKIP:s talesperson för utbildningsfrågor, är starkt kritisk till skolans beteende.

— Det är fullständigt skandalöst att skolan försöker censurera sina elever på detta sätt. Lärare ska uppmuntra bildning och förståelse, inte förminska elevernas världsbild och undertrycka debatten, säger hon Bours. Hon fortsätter:

— Jag finner det häpnadsväckande och obegripligt att poliser ansåg det rimligt att förhöra ett barn som bara ville göra sitt skolarbete och jag är djupt oroad över att både skolan och polisen verkar anse att UKIP är en extremistorganisation.

Roy Swales, som är UKIP:s kandidat till poliskommissionär i Southampton, säger att han bara kan anta att detta är en del i en ”anti-UKIP kampanj” som polisen och vissa lärare deltar i för att förhindra unga människor att undersöka partiet. Vidare uttrycker han en oro över att polisen kan komma att försöka påverka lokalvalen som ska hållas i maj, där bland annat poliskommissionären ska utses.

I ett uttalande kommenterar skolans rektor Marie-Louise Litton händelsen på följande sätt:

— Efter en incident kontaktade Wildern School polisen för rådgivning och blev hänvisade till ett specialteam som beslutade att arrangera ett möte med eleven och dennes förälder på skolan den 24 februari. Ingen vidare åtgärd har föreslagits.

En talesman från polismyndigheten bekräftar att man haft ett ”informellt möte” med en elev efter att dennes internetanvändning väckt en viss oro. Man förnekar dock att det endast skulle bero på att eleven besökt UKIP:s hemsida men bekräftar samtidigt att hemsidebesöket kan ha nämnts under ”diskussionen”.

Källa:
PC gone mad: Outrage as school calls police after pupil looks at Ukip website in class


  • Publicerad:
    2016-02-26 23:25