Dagens datum 10 juli: Denna dag 1846 föddes Elisabeth Nietzsche, nationalsocialist och den berömde filosofens syster.

ElisabethTherese Elisabeth Alexandra Förster-Nietzsche föddes den 10 juli 1846 i byn Röcken, dåvarande Preussen. Hon var syster till den välkände filosofen Friedrich Nietzsche. Deras far var en pastor inom den lutherska kyrkan. Båda kom dock aldrig att bli religiösa.

Elisabeth var två år yngre än sin berömda bror. Som barn stod de väldigt nära varandra, men detta band kom att successivt försvagas när hon gifte sig med Bernhard Förster, en ledande person inom den antisemitiska rörelsen i Tyskland,en 22 maj 1885. Paret planerade att skapa ett arbetsamt och harmoniskt tyskt samhälle i Paraguay, även känt som Nueva Germania. Två år senare, den 15 februari 1887, valde de att bosätta sig där tillsammans med fjorton andra tyska familjer i hopp om arbete och en bättre framtid.

Men projektet gick inte som dom hade tänkt sig. Jorden där var svårodlad, sjukdomarna spred sig bland familjerna och resan till och från kolonin var långsam och besvärlig. Skulderna för projektet växte sig allt mer för maken, vilket också ledde till att han blev djupt deprimerad. Till slut orkade han inte mer och tog livet av sig på ett hotell i staden San Bernadino den 3 juni 1889. Det var samma år som brodern träffades av ett slaganfall, från vilket han aldrig tillfrisknade. Några månader före jul 1890, kommer Elisabeth Förster-Nietzsche hem från Paraguay. Hon såg till att sin bror fick den vård han behövde.

Elisabeth tar hand om sin svårt sjuka broder Friedrich Nietzsche.

Elisabeth tar hand om sin svårt sjuka broder Friedrich Nietzsche.

Friedrich Nietzsche avled efter ett slaganfall lördagen den 25 augusti 1900 i Villa Silberblick, vilket var ett stort hus som hans syster hyrt åt honom i staden Weimar. Det var samma hus som kom att bli Nietzschearkivet där hon arbetade för att sin brors namn skulle bli ännu mer känt genom att publicera hans verk. Den 15 oktober 1903 öppnades portarna för allmän beskådning. Nietzschearkivet finns kvar än idag.

2010_KSW_Liegenschaften_1855_web_01

År 1930 blir Förster-Nietzsche medlem i Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Efter att Adolf Hitler hade valts till rikskansler 1933, fick Nietzschearkivet finansiering och stöd av regeringen. Till en medlem i Nietzscheakrivet skrev hon: ”Om min bror någonsin hade träffat Hitler hade hans största önskan blivit uppfylld…Vad jag tycker om med Hitler är hans enkelhet och naturlighet…Jag beundrar honom mycket.”

Förster-Nietzsche ansåg att nationalsocialismens skapande – eller återskapande – av en heroisk människotyp låg nära Friedrich Nietzsches egna idéer. I ett brev till inrikesministern Wilhelm Frick skrev Förster-Nietzsche: ”Jag förstår vad herr Hitler funnit i Nietzsche – den heroiska sinnesförnyelsen vi så desperat behöver.” Frick var avgörande i stödet till Nietzschearkivet, som Hitler besökte vid ett flertal tillfällen.

Den nu gamla damen Förster-Nietzsche ramlar i trappan i Villa Silberblick och bryter högerarmen. Hon berättar om sin besvärande belägenhet för Adolf Hitler. Han kommer då på visit.

3

En gammal men glad Elisabeth Förster-Nietzsche får besök av Adolf Hitler, samma år som han blir vald till Tysklands ledare i augusti 1934.

Elisabeth Förster-Nietzsches syn blir också allt sämre och i juni 1935 – när hon uppnått den aktningsvärda åldern av åttionio år – opereras hon för starr i Jena. Väl hemkommen till Weimar skriver hon återigen ett brev till sin till sin ledare. Adolf Hitler svarar med att komma på ännu ett sjukbesök, denna gång i sällskap med Albert Speer. ”Vi begav oss till Nietzsches hus”, skriver Albert Speer, ”där hans syster fru Förster-Nietzsche väntade på Hitler.

Några månader senare, den 8 november 1935, avlider Elisabeth Förster-Nietzsche. Både Hitler och många andra viktiga nationalsocialister var närvarande vid hennes begravning.

efn_5

Efter andra världskriget anklagades hon för att ha ändrat och förfalskat brev och manuskript som hennes broder skrivit för att legitimera sina egna politiska åskådningar. Man påstod även att syftet med Nueva Germania-projektet var att skapa ett ”rasrent ariskt” och ”judefritt” Germanien mitt inne i Paraguays djungler, likt Lebensborn.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-07-10.


  • Publicerad:
    2018-07-10 00:34