STORBRITANNIEN. Dillibe Onyeama skrev i början av 70-talet en hel bok om den ”rasism” han utsatts för på den brittiska elitskolan Eton. Från att tidigare ha beskrivit anklagelserna som ”faktafel” i boken har nu skolan tvärvänt och ber om ursäkt.

Den senaste tidens globala utveckling där retirerande vita människor underkastar sig avancerande svarta vinner hela tiden ny terräng.

Nu har den nått prestigefyllda institutioner som knappast gjort sig kända för att be någon om ursäkt för något. Och underkastelsen tycks göras för säkerhets skulle i förebyggande syfte utan att någon angripare ännu finns i sikte.

Den engelska privatskolan Eton betraktas som en extremt nischad elitskola för morgondagens makthavare. Bland andra har Boris Johnson och prinsarna William och Harry studerat där.

En som studerade där på 60-talet är den nigerianske författaren Dillibe Onyeama. 1969 tog han sin examen och 1972 gav han ut en bok där han anklagar skolan för den ”rasism” han ska ha utsatts för under sin studietid.

Skolans ledning hävdade efter bokens utgivning att den innehåller osanningar om verksamheten som bedrivs där och utfärdade därför ett förbud för Oneyama att i framtiden besöka skolan.

Nu har skolans nuvarande rektor Simon Henderson, utan att beröra sin inställning till skolans tidigare omdöme om Onyeama anklagelser som ”faktafel”, gått ut med en ursäkt för den ”rasism” som skolan har utsatt honom för och samtidigt uttryckt en förhoppning om att Onyeama vill besöka skolan för en personligt framförd bön om ursäkt.

Vi har gjort stora framsteg sedan herr Onyeama gick på Eton men vi måste ha den institutionella och personliga ödmjukheten att erkänna att vi har mer att göra” skriver Henderson bland annat i sitt uttalande.

Huruvida Dillibe Onyeama behagar acceptera inbjudan från ”prestigeskolan” eller ej är ännu oklart.


  • Publicerad:
    2020-06-23 18:35