INRIKES. I södra Sverige hotas tusentals jobb på grund av extremt höga elpriser och elbrist. Region Skåne kräver nu att regeringen säkrar elförsörjningen i hela landet.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

Läget är allvarligt för södra Sveriges elförsörjning. I regionen, som även har extremt höga elpriser, hotas tusentals jobb genom bristen på elkapacitet.

Region Skåne slår nu larm om den allvarliga situationen och kräver att regeringen säkrar eldistributionen, inte bara i Skåne utan i hela landet, rapporterar Dagens Industri.

— Vi ser mycket allvarligt på situationen och slår därför larm. Den särskilda överenskommelse som regeringen och energiminister Anders Ygeman lovade skulle lösa det akuta hotet mot elförsörjningen i vår region är tyvärr långtifrån tillräcklig, säger Louise Eklund, förste vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Skåne och regionråd för Liberalerna, till Dagens Industri.

Enligt Louise Eklund var elpriset i augusti elva gånger högre i Sydsverige än i Norrland. Hon anser att indelningen i fyra elprisområden i Sverige måste avskaffas.

Även bland företagarna i regionen råder stor irritation:

— Vi får massor av signaler och reaktioner från våra medlemsföretag. Det värsta är nog att man inte kan känna sig säker på att få en trygg elförsörjning. Den osäkerheten är förödande för investeringsviljan ute i företagen som ju i slutändan är avgörande för jobb och välstånd, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren, till Dagens Industri.

I juni fick ett oljekraftverk i Karlshamn startas för att rädda elförsörjningen eftersom det rådde stiljte och vindkraftverken, som även i normalfallet endast ger marginellt med ström, stod stilla och producerade nästan ingen elektricitet alls.


  • Publicerad:
    2020-09-14 20:55