UKRAINAKONFLIKTEN Kostnaderna kopplade till att före Ukraina med satellitkommunikationssystemet Starlink har blivit för betungande för SpaceX. Därför har Elon Musk bett Pentagon att ta notan ifall tjänsten inte ska avbrytas.

Elon Musk har sedan Ukraina-krigets början låtit den ukrainska militären använda SpaceX:s Starlink-satelliter för att kunna koppla upp mot internet även när man är utan täckning. Men nu säger SpaceX-grundaren att det har blivit för dyrt och hotar att dra tillbaka satellitkommunikationssystemet, som varit avgörande för den ukrainska militärens kommunikationsmöjligheter.

— Starlink har varit absolut nödvändigt eftersom ryssarna har angripit Ukrainas kommunikationsnätverk, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till tankesmedjan Silverado Policy Accelerator, till CNN.

— Utan den tjänsten skulle de verkligen ha varit som blinda i många fall, säger han.

Musk hävdar att gratissatelliterna har kostat SpaceX 80 miljoner dollar och att kostnaden kommer att överstiga 100 miljoner innan året är slut. SpaceX chef för statliga affärer har därför skrivit ett brev till Pentagon med förfrågan om de kan ta notan för tjänsten.

Under en pressträff på fredagen ville dock inte Vita husets presstalesperson Karine Jean-Pierre svara på om man kommer att betala för SpaceX:s satelliter i Ukraina. Enligt Jean-Pierre förstår man ”hur viktig tjänsten är för Ukraina”, men hänvisade vidare frågor till USA:s försvarsdepartement.

Pentagons pressekreterare Sabrina Singh bekräftade under fredagen att man varit i samtal med SpaceX rörande Starlink, men ville i övrigt inte kommentera saken.

Elon Musks beslut att dra tillbaka gratistjänsten kommer strax efter ett omfattande Twitterbråk med representanter för regimen i Kiev. Efter att ha lagt fram ett fredsförslag för Ukraina blev Musk både smädad, hånad och hotad av diverse figurer kring president Voldomyr Zelenskyj. Ukrainas ambassadör i Tyskland Andrij Melnyk bad kort och gott Musk att ”dra åt helvete” efter förslaget.