MÅNGKULTUREN. Trots att upploppen i Malmö efter Koranbrännings-aktionen fortsatt, skriver Sydsvenskan att lördagen blev ”betydligt lugnare” än fredagsnatten.

I Bonniertidningen Sydsvenskan skriver Peter Herkel att helgen i Malmö blev betydligt lugnare efter fredagsnattens kaos.

Elva bränder, tre gripna med petflaskor fyllda med bensin – men framförallt många Rosengårdsbor som begett sig ut för att visa sitt stöd för polisen. Det är facit efter lördagen i Malmö, som blev betydligt lugnare än fredagsnatten.

Det var i fredags som rasfrämlingar startade upplopp i Rosengård, Malmö, efter att det danska partiet Stram Kurs besökt Malmö för att utföra en manifestation mot den pågående islamiseringen.

Trots att Herkel skriver att lördagen blev betydligt lugnare än fredagen erkänner han att ”även lördagskvällen blev orolig”:

Gång på gång kom nya larm om bränder i miljöhus, soptunnor och bildäck som släpats ut på gatan och stuckits i brand. I en container på Stensjögatan brann det totalt tre gånger inom loppet av några timmar.

Åtta personer avvisades från Bennets väg eftersom de störde den allmänna ordningen. Tre personer kunde gripas på Cronmans väg med petflaskor fyllda med bensin – de misstänks alla för förberedelse till blåljussabotage.

Däremot är polisen tveksam till om branden på Gullviksskolan är kopplad till oroligheterna efter koranbränningen.

Herkel och Sydsvenskans ingressförfattare vill dock tona ner problemen med bränderna och skadegörelsen i Malmö och poängterar istället en gemenskapsanda i Rosengård och att polisen märkte av att ”allmänheten” hade gett sig ut i sina bostadsområden för att ”sprida lugn”.

Tidningen hänvisar till polisens presstalesman Ewa-Gun Westford som kommenterar att ”några Rosengårdsbor” hindrade ett tiotal unga män som var i färd med att starta bråk, och tog hand om situationen – uppenbarligen istället för att polisen gjorde det.

Istället blir det jakt på ”antisemiter”
Samtidigt som Sydsvenskan tonar ner de våldsamma oroligheterna i Malmö, skruvar polisen som Nordfront i förmiddags rapporterade upp jakten på den misstänkta ”antisemitism” som uttrycktes av arabiska semiter under upploppen.

Delar av folkmassan i fredags hade knutit nävarna och skrikit ”Judar, kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder!” vars historiska bakgrund kort förklaras här.

Istället för att intervjua en imam eller en historiskt kunnig muslim om Khaybars betydelse konsulterar TT Judiska Centralrådets webbplats. Enligt dem ska slagorden tolkas som uppmaning till mord och utrensning av judar.

— Vi är medvetna om att filmen cirkulerar på sociala medier, säger Ewa-Gun Westford.

— Jag vet inte om vi redan fått in en anmälan eftersom det kan finnas viss eftersläpning i vårt datasystem. Men vår underrättelseenhet håller koll på sociala medier.

Det finns flera videoupptagningar från händelsen har lagts ut på sociala medier och polisens underrättelseenhet undersöker saken.

Brott som makten misstänker utgöra ”hets mot folkgrupp” är prioriterade i polisutredningsarbete.


  • Publicerad:
    2020-08-31 12:30