KULTURMARXISM. Feministen Emma Knyckare har samlat ihop en halv miljon kronor för en ”mansfri festival”. Någon festival lär dock inte bli av i verkligheten, då det skulle strida mot Sveriges diskrimineringslagar.

Komikern och feministen Emma Knyckare.

Under de senaste åren har nyanlända rasfrämlingar i hög utsträckning utsatt svenska kvinnor för sexuella övergrepp i samband med musikfestivaler. Fenomenet har förstärkts i samband med att rasfrämlingarnas antal har ökat, men svenska feminister menar istället att det är något som ”alla män” sysslar med. Därför har man under en tid efterfrågat festivaler dit endast kvinnor är välkomna.

En feminist som tagit saken i egna händer är komikern och radioprofilen Emma Knyckare, som nyligen lyckades samla in 500 000 kronor till ändamålet att hålla en ”mansfri festival”. Beroende på hur mycket pengar man donerade utlovade hon även att man kunde belönas med total och evig kärlek.

Det verkar dock som att Knyckares insamling har varit förgäves, då svenska diskrimineringslagar inte medger att dylika evenemang stänger ute personer endast på grund av deras kön.

— Som diskrimineringslagen ser ut idag så är det inte tillåtet att behandla kvinnor och män olika vid tillträde till allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Eberhard Stüber, som är jurist och specialiserad på diskrimineringsrätt, till SVT:s Kulturnyheterna.

Knyckare menar dock att lagen ger utrymme för undantag ifall det finns ”tydliga positiva fördelar med att särbehandla efter kön”. Men enligt Eberhard Stüber kan det inte komma på fråga vad gäller festivaler, utan istället exempelvis kvinnofängelser, kvinnojourer och kvinnohem.

— Det är specifikt definierade områden där vi har undantag från likabehandlingsprincipen mellan kvinnor och män. Men just för allmän sammankomst eller offentlig tillställning så finns det inte några möjligheter att göra den typen av undantag, säger han.

Med tanke på samhällsklimatet kan det också innebära problem när någon annan ska definiera vem som är man och vem som är kvinna. Framförallt feminister har framfört tanken om att kön är en identitet som individen själv måste få välja, vilket innebär att en festival där män nekas tillträdde av andra än sig själv får problem med en av feminismens många paradoxer.

Emma Knyckare verkar dock inte orolig, utan låter hälsa till Kulturnyheterna att hon kommer att lösa paradoxen och de juridiska problemen framöver.

— Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, förklarar hon.

Källa:
Mansfri festival kan bryta mot diskrimineringslagen


  • Publicerad:
    2017-10-05 17:45